Az új európai gazdaság motorja lehet hazánk

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint történelmi esély kínálkozik Magyarország és a Kárpát-medence számára ahhoz, hogy a 21. század elején megszülető új európai gazdaság motorjává váljon.

MNO
2011. 05. 27. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nouriel Roubini, nemzetközileg elismert közgazdász, a Roubini Global Economics (RGE) kutatóintézet tulajdonosa pénteken látogatást tett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol Matolcsy György miniszterrel és vezető munkatársaival folytatott megbeszélést – közölte a minisztérium az MTI-vel. A felek megvitatták álláspontjukat a világgazdaság aktuális helyzetéről, kilátásairól és a legfontosabb gazdaságpolitikai kérdésekről. Így a találkozón szó esett az európai országok gazdasági válságból való kilábalásáról, többek között néhány nagy euró övezeti tagállam adósságválság-kezelésének lehetséges irányairól. A nemzetgazdasági miniszter bemutatta a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit, az eddig megtett lépéseket és a Széll Kálmán Terv alapján megvalósuló strukturális programot – fejeződik be a közlemény.


A tárcavezető pénteken Móron a Wekerle Sándor-emlékév keretében megrendezett Kárpát-medencei gazdasági fórumon Gazdaságpolitika határok nélkül címmel tartott előadást.

A rendezvényre a hazai, Fejér megyei gazdasági szakemberek mellett Erdélyből, a Felvidékről, Délvidékről, valamint Burgenlandból is érkeztek vendégek.

A nemzetközi fórumot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network közép-dunántúli regionális irodája, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér megyei szervezete és a Fejér Megyei Hírlap rendezte. A konferenciát azzal a céllal hívták össze, hogy lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei régió vállalkozásainak, közgazdászainak, kamaráinak a gazdasági helyzetelemzésre, az információcserére és az együttműködés kereteinek bővítésére.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: nemcsak kötelességünk, hanem „evidens érdekünk a Kárpát-medencei gazdasági tér újraépítésének kezdeményezése”. Javasolta, hogy az új térségi gazdaságpolitika elindítását szolgáló tervet Wekerle Sándorról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, pénzügyminiszteréről nevezzék el.

A felvetésre reagálva Matolcsy György azt mondta, hogy „a csúcspont az lesz, amikor a kormány elfogadja majd a Wekerle-tervet, s azzal kitágítja azt a történelmi, földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi-tervvel elkezdett. A nemzetgazdasági miniszter a Kárpát-medence gazdasági integrációjával kapcsolatban rámutatott: a térségben – amelynek központjában Magyarország van – felépíthető egy „kitörési gazdaságpolitika”.

Mint mondta, azok is látják, „akik kívülről néznek bennünket, hogy Európa egyik új növekedési zónája itt van”, a Kárpát-medencében. „Annak érdekében, hogy ebbe az irányba menjünk”, meg kell felelni néhány alapfeltételnek, s megszabadulni néhány nyomasztó gondunktól – tette hozzá Matolcsy György. Mint mondta, foglalkoztatással és növekedéssel gazdasági egyensúlyt kell teremteni. Munkahelyekre, pénzügyi stabilizációra, az államadósság csökkentésére, a strukturális reformok elindítására van szükség, s arra, hogy végbemenjenek a szükséges nagy fordulatok egyebek között a népesség, az életminőség területén, a kettősség felszámolásában.

A bruttó hazai termék (GDP) növekedési ütemének a 4-6 százalék közötti sávba emelésével, új munkahelyek teremtésével és az államadósság csökkentésével olyan versenyképes magyar gazdaság jön létre, amely valóban a Kárpát-medence központja lehet – tette hozzá a miniszter. Úgy vélte, a siker érdekében fontos, hogy visszatérjünk a magyar és Kárpát-medencei értékekhez, azaz megbecsüljük a tudást, a tehetséget, s megtörténjen az erkölcsi megújulás is.

A Hétkúti Wellness Hotelben tartott gazdasági fórumon adták át a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által az iparitanuló-képzésben és a gyakorlati képzőhelyek kialakításában jelentős szerepet vállaló szakemberek munkájának elismerésére az idén alapított gróf Zichy Jenő szakképzési díjat. Az elismerést elsőként Madlerné Kiss Ágnes, a székesfehérvári Lucullus 3 Kft. ügyvezető igazgatója és Köpf Jenő, a székesfehérvári Asztalos és Kárpitosipari Szövetkezeti Zrt. elnök-vezérigazgatója kapta meg.

A fórumon több hazai és külföldi gazdasági szakember tartott előadást, majd két szekcióban vitatták meg a Régiók Európája – Kárpát-medencei régiók, valamint a versenyképesség és az innováció témakörét a résztvevők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.