„Bóbita bóbita lájkol” – szépírói pályázatot hirdet az FKF

Noha tevékenységi körei között talán nem is szerepel a rovarirtás, két legyet ütne egy csapásra a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.; szépírói pályázatot hirdet iskolásoknak, a legkisebbektől a legnagyobbak korosztályait megcélozva, a téma pedig nem más, mint a köztisztaság és a környezettudatos gondolkodás. A vállalat nagyot kíván dobni, a beérkezett pályaműveket a Kossuth- és Andersen-díjas Csukás István vezette zsűri értékeli.

2011. 05. 17. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megkérdezünk egy seregnyi gyermeket, mi lenne majd, ha nagy lesz, levegővétel nélkül mondanák sokan közülük: kukás. Van is létjogosultsága a „hulladékhegyen túl” tekintő gyermeki szemléletnek, főként ha közmegegyezés tárgya a tiszta környezet igénye. Mivel egy, már évtizedek óta rögzült szokásai között élő felnőtt nehezebben vált környezettudatos életmódra, az FKF az iskolásokhoz fordul.

– Hagyományteremtő céllal hirdetjük meg a szépírópályázatot általános és középiskolások számára, most először. Eddig mi, felnőttek alakítottuk környezetünket, igyekeztünk tönkretenni. Most a legkisebbeken a sor, hogy kijavítsák a hibáinkat – fogalmazta meg őszinte önkritikáját újságírók előtt kedden Klug Lajos, az FKF újdonsült vezérigazgatója.

Egész nyáron alkothatnak

A vállalat által szeptember 16-ig várt pályaművek alsósok esetében vers, mese vagy dalszöveg, felsősöknél ezeken kívül novella műfajúak lehetnek, a gimnazisták pedig epikus műfajokban is megmutathatják, mire képesek tollal papíron. Mankókat is adnak a munkához: egy kukás, egy hídmosó vagy egy utcaseprő története; egy hókotró kalandjai; a hulladéklerakás vagy -égetés kulisszatitkai; a köztisztaság jövője – a fantáziának határt csak a csillagos ég szabhat. Terjedelmének viszont a pályázat kiírója, öt A/4-es, gépelt vagy kézzel írt oldalban (beküldési cím: [email protected]; FKF PR Iroda, 1081 Budapest, Alföldi utca 7.).

A legjobb pályaműveket az FKF nyomtatásban adja ki, és egyéb értékes nyereményekkel is gazdagodnak a nyertesek. Az „egyik légy” tehát, a tiszta környezet megtartására való felhívás megvan...

Csukás: A gyerekek felfogják

Csukás István zsűrielnökként örömmel üdvözli a Budapest tisztaságáért felelős cég kezdeményezését: – A gyermekeket meg kell szólítani, ők pedig boldogan válaszolnak majd, mert bevonjuk őket „az életbe”. Ennek része az, hogy elmondjuk nekik, hogyan tegyék szebbé, tartsák tisztán a környezetüket. A gyerekek azonnal fel fogják fogni a dolgot – fejtette ki véleményét a pályázatról. Szerinte mindig tudatosítanunk kell, hogy a legkisebbek akkor fognak olvasni, ha könyvet kapnak a kezükbe, és aki olvas, annak megindul fejében a „képzeletmozi”. – Aki olvas, sokkal okosabb lesz majd, mint aki nem – vonta le a „másik léggyel”, az irodalom szeretetével kapcsolatos hasznot a Kossuth-díjas író.

Finy Petra meseírónő a zsűri tagjaként ehhez hozzátette, madarász-biológus férjével és a családdal egy szinte passzívházban él, gyermekei pedig akkor csodálkoznak, ha vendégségben egy helyre kell dobni valamennyi fajta hulladékot. Egy alkalommal iskolások közé hívták, hogy kedvet csináljon a szépirodalomhoz, s nem pont azzal a korosztállyal találkozott, amit előzetesen várt. A kiskamaszok unottan ültek a padban, így „elő kellett kerülnie” a Bóbita című vers Facebook-átiratának: „Bóbita bóbita lájkol…” Mint a meseírónő elmondta, az akkor megtapasztaltakból látszik, hogy a gyermekek igenis megszólíthatók.

Most az FKF próbálkozik ezzel, eredményhirdetés ősszel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.