Csak a nemzet egésze újíthatja meg Magyarországot

A kormány egymaga nem újíthatja meg Magyarországot, csak a nemzet egésze – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a fővárosi Hősök terén a magyar hősök emléknapja alkalmából tartott ünnepi rendezvényen.<br /> <br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/787109" target="_blank">• Visszahelyezik a hősök emléktábláját az Országház falára</a></strong><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/787195" target="_blank">• Hősök, akiknek sírjára már senki sem visz virágot</a></strong>

MNO
2011. 05. 29. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány csak az államot újíthatja meg, szervezheti újjá. „Magyarország megújításához az egész nemzet erejére szükség van, ugyanígy, amikor a honvédelem teljes rendszerének s benne az egész honvédségnek a megújításáért dolgozunk, mindenekelőtt fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez nemzeti ügy és ez nemzeti intézmény”– mondta Hende Csaba.

A tárcavezető szerint a Hősök tere a nemzeti emlékezés színtere, rendeltetése szerint azon nagyjainkra emlékezünk ott, akik „végérvényesen és visszavonhatatlanul” hozzátettek valamit ahhoz az „évezredes úthoz”, amelyet a nemzet bejárt. Mint rámutatott: az első világháború „szörnyű kataklizmája”, Európa és a nyugati civilizáció közös „nagy hajótörése” hívta fel a nemzetek figyelmét hőseikre, „azóta emlékezünk mi is – a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva – azokra, akik Magyarországért harcolva vesztették életüket”. A miniszter szavai szerint „emlékeznünk kell a hőseinkre”, akik közé az elmúlt évben újabb négy honvéd került. Ők feladatuk teljesítése közben vesztették életüket – fűzte hozzá.

A rendezvényen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a parlamenti pártok képviselői, magas rangú katonák és katonai attasék. A megemlékezés végén a Hősök terén lévő magyar hősök emlékkövénél – katonai tiszteletadással – elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk „az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért – az 1956-os forradalom idején is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.