Durvul a szocialista belháború

A pártkongresszus összehívásával akár még lépéselőnybe is kerülhet a Mesterházy-vonal Gyurcsány Ferenccel szemben. Az MNO által megkérdezett politológusok az MSZP-n belüli konfliktust nagyon kiélezettnek nevezték amellett, hogy a szemben álló felek között nincs mód a korábbiakkal ellentétben kiegyezésre. „Gyurcsány félelmetes hatalomtechnikus, aminek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.”

Lippai Roland
2011. 05. 28. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista párt irányításáért folyó hatalmi harcban a felek a végletekig élezik a konfliktust, gyakorlatilag arról van szó, hogy a Gyurcsány-vonallal nem szimpatizálók felvették a kesztyűt – így értékelte Boros Bánk Levente többek között azt, hogy Mesterházy Attila pártkongresszus összehívását kezdeményezte. Így Gyurcsány után az MSZP-elnök is elkezdett taktikázni abban a háborúban, amely mintapéldája a szocialista párt belső hatalomtechnikai hadviselésének.

A kongresszus összehívásával a Mesterházy-vonal lépéselőnybe kerülhet, hiszen ez a fórum időben megelőzi a Gyurcsány-kezdeményezte pártszavazást. A párt vezetésére nézve sorsdöntő kongresszus lehet, hiszen akár olyan döntések is születhetnek, amelyek okafogyottá tehetik vagy „legyengíthetik” Gyurcsány pártszavazásra ajánlott kérdéseit – teszi hozzá a politológus. Ugyanakkor még ha személyi kérdéseket nem is tárgyalnak, a kongresszus hozhat olyan döntéseket, amelyek végleg eldöntik a szocialisták belháborúját.

A kongresszussal a „birodalom visszavág” esete áll fenn, ugyanis míg az utóbbi időszakban Gyurcsány volt a kezdeményező, és ő tematizálta a párttal kapcsolatos eseményeket, addig most fordulat állt be azzal, hogy a szocialisták úgynevezett erős emberei, azaz az MSZP jelenlegi vezetése állítja kész helyzet elé a volt miniszterelnököt – fogalmaz Boros Bánk Levente.

Az elemző arra is felhívja a figyelmet: Gyurcsány azért fordult közvetlenül a tagsághoz a kérdések eldöntésében, mert körükben még most is nagyon népszerű. Ezzel a lépéssel kikerülte azokat a döntéshozói szinteket, így a frakciót, a választmányt vagy akár a kongresszust, ahol esetleg nem kapna támogatást. Gyakorlatilag a tagsággal próbálja sarokba szorítani a felső vezetést – hívta fel a figyelmet Boros. Szerinte olyan súlyos a konfliktus a két egymásnak feszülő csoport között, amely „a korábbi idők gyakorlatával szemben már nem teszi lehetővé a felek közötti kompromisszumos megoldást”. Mindenképpen törésre viszik ezt az ügyet – teszi hozzá az elemző.

Az MSZP szombati választmányának döntése azt mutatja, hogy nem sikerül közös nevezőt találni a „régi vonal” és a Gyurcsány Ferenc által megjelenített csoportosulás között – jelentette ki Simon János. Ismert, közben Gyurcsány is reagált a választmányi döntésre. A politológus úgy látja: olyan mértékben elmélyült a konfliktus a pártban, hogy gyakorlatilag nem lehet enyhülésre számítani. Már nem az a kérdés, lesz-e megegyezés, hanem hogy ki kerül ki ebből győztesen – teszi hozzá Simon, aki megjegyezte azt is, hogy „Gyurcsány félelmetes hatalomtechnikus, aminek kiszámíthatatlan következményei lehetnek”. Lehetséges forgatókönyvként említette az elemző: a szocialisták megtartják a pártjukat, s akkor Gyurcsánynak mennie kell, másik opcióként az önálló párt létrehozását említette Gyurcsány részéről, aminek már érzékelhető jelei is vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.