Egy komplett nekropoliszt tártak fel

A kelta temetők a korabeli társadalmi szerkezetet képezték le – hangsúlyozta Szabó Miklós régészprofesszor, az MTA rendes tagja.

MNO
2011. 05. 28. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ókortudós annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a L'Harmattan Kiadó gondozásában lát hamarosan napvilágot a francia nyelvű tanulmánykötet, amelyben a Heves megyei Ludas közelében feltárt kelta temető leletanyagát ismerteti. „Az 1980-as évektől kezdve magyar–francia együttműködés keretében kutattuk Északkelet-Magyarországon a Kr. e. III. századi kelta temetőket. Olyan szerencsésen alakultak a dolgok, hogy két temetőt is feltártunk. Az egyik a ludasi, a másik a sajópetri, ahol a temetőhöz tartozó településen is végeztünk ásatásokat. Az elmúlt év folyamán elkészültünk a ludasi temető publikációjával, amely nagymonográfiává nőtte ki magát, hiszen több mint nyolcvan sír, köztük nagyon gazdag és izgalmas leleteket tartalmazó temetkezések kerültek napvilágra” – ismertette Szabó Miklós.

Mint elmondta, Ludas közelében egy komplett nekropoliszt sikerült feltárni, így meg lehetett határozni a sírok időrendi sorrendjét és ezek alapján meghatározni a temető „fejlődésének” menetét. „Nagyon érdekes kép rajzolódik ki, ugyanis kiderült, hogy ebben a temetőben nem egy meghatározott irányból a másikba temetkeztek, hanem különböző sírcsoportokat indítottak el. A fegyveres férfisírok körül temetkeztek a közösség tagjai, ezáltal megfoghatóvá válik a militarista vezetőréteg, amely a hódítás során és a kelták magyarországi megtelepedése után vezető szerepet töltött be a Kr. e. III. század elején. Julius Caesarnál, aki a galliai állapotokat írja le, azt olvassuk, hogy a keltáknál két társadalmi csoport – a druidák és a lovagok (equites) – bírt különleges jelentőséggel és hatalommal. Utóbbi elnevezés mindenképpen erre a katonai rétegre alkalmazandó, amelyik dinamikus eleme volt a kelta társadalomnak, akár a hódítások, akár a megtelepedés szemszögéből vizsgáljuk a kérdést” – magyarázta Szabó Miklós.

A harcosok végső nyughelyei között egészen különleges mellékleteket tartalmazó sírok is voltak. Az egyik legfontosabb korai sírban nemcsak a harcos teljes fegyverzetét találták meg, amelyhez a keltáknál lándzsa, pajzs, kard, a kard felerősítésére szolgáló öv, esetleg kés tartozott, hanem egy pompás kivitelű, áttört technikával készült karperecet és aranygyűrűt is. „Egészen különleges attribútumokról van szó, Dél-Franciaországból ugyanis ismerünk olyan kelta kori szobrokat, amelyek a halott harcos karján ábrázolják a karperecet és az ujján a gyűrűt. Tehát nyilvánvalóan olyan megkülönböztető jelvényekről van szó, amelyek az illető társadalmi rangjára utalnak. Bizonyos értelemben ezt a harcost egyfajta törzsfőnek tekinthetjük” – mondta.

A sírcsoportokon belül megfigyelhetők a gazdag női temetkezések, amelyekben az elhunytak sokféle ékszert viseltek. E sírok némelyike egy-egy harcos végső nyughelye mellett van, s ha nem is lehet bizonyítani, hogy házaspárokról van szó, a temetkezés rendjéből kirajzolódik, hogy a harcosok társadalmi csoportjához tartoztak. „Vannak szegényebb sírok is, ezek ugyancsak analógiák alapján értelmezhetőek. Caesar mondja el, hogy a kelta társadalmon belül vannak szegényebbek, akik a gazdagok klienséül szegődtek. Nem rabszolgák voltak, hanem félig szabadok, akik a gazdagok szolgálatában védelmet kaptak, és egyúttal az illető rendelkezésére álltak. Találtunk melléklet nélküli sírokat is, itt megint el lehet tűnődni, hogy ezek valóban rabszolgák voltak-e vagy sem. A sírmellékletek hierarchiája kirajzol egyfajta társadalmi hierarchiát is. A görögök ezért nevezték nekropolisznak, a holtak városának a temetőt, amelyek tulajdonképpen leképezik az elhunytak életben betöltött pozícióját” – összegezte Szabó Miklós.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.