Elindult a növekedés, de még messze az ideális helyzet

A belső fogyasztás felfuttatása nélkül nem lehet stabil a magyar gazdaság növekedése – mondták el gazdasági szakértők az MNO-nak, annak kapcsán, hogy a KSH pénteken <a href="http://mno.hu/portal/783795" target="_blank"><strong>publikált </strong></a>gyorsbecslése szerint 2,4 százalékkal bővült a hazai gazdaság. Duronelly Péter szerint a Széll Kálmán-terv rövid távon vélhetően a növekedést gátló tényező lesz, és mindenképp szükség lesz élénkítésre a gazdaság kínálati oldalán is.

Kovács András
2011. 05. 15. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke a kiigazítás nélküli (nyers) adatok alapján 2,4 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal növekedett 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez az érték a 2010 utolsó negyedévében mért 2,6 százalékos szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés után mindenképpen visszaesést mutat, de ezt bizonyosan akkor lehet majd csak kijelenteni, ha a végleges adatokat is nyilvánosságra hozza a statisztikai hivatal.

Bővülnie kell a belföldi keresletnek

Úgy tűnik, folytatódni fog a gazdaság további gyorsulása, és ennek alapján nem tekinthető irreálisnak a kormányzat által az idei évre várt 3 százalékos növekedés – mondta el az MNO-nak Barcza György, a K&H Bank treasury részlegének vezető elemzője. Véleménye szerint 2011-ben 2,7 százalékos bővülés várható, ami nem sokkal marad el a kormányzati tervektől. Az építőiparban még mindig stagnálás figyelhető meg, míg a beruházások volumene is zuhanást mutat, amelynek kérdéses a hatása – hangsúlyozta Barcza azon felvetésünkre, hogy milyen visszahúzó hatások érhetik még a hazai bővülést. Az elemző arról is beszélt, hogy még mindig nagyon nyomott a belföldi kereslet és a mostani GDP-emelkedés mögött alapvetően az export dinamikus fölfelé ívelése áll. „Hosszú távon a belföldi keresletnek mindenképpen bővülnie kell, hogy tartós legyen a növekedés.”

Németország nem lassít

A magyar mellett több európai ország statisztikai hivatala is pénteken publikálta első gyorsbecsléseit, ezek alapján a német GDP-növekedés a vártnál lényegesen jobb lett, a szezonális kiigazítás nélkül az első negyedévben, éves összehasonlításban 5,2 százalékkal nőtt az Európai Unió legnagyobb gazdasága. Szintén a várakozásoknál lényegesen jobb adat látott napvilágot Romániában (1,6 százalék a 0,2-es várakozással szemben), míg a szlovák (3,5 százalék) és a cseh (2,5 százalék) növekedés kissé haladta meg az előzetesen várt értékeket.

Sok ágazatban még tart a válság

Az exportvállalkozások szemszögéből nézve egyértelműen véget ért a válság, vagy azokban az iparágakban, amelyek az európai konjunktúrát ki tudták használni – vélekedett Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Természetesen vannak szektorok, ahol tovább érezteti a hatását a válság, amit jól mutat, hogy a munkanélküliségi ráta még mindig nagyon magas szinten van, és a most jól prosperáló ágazatok nem tudják fölszívni a korábban elbocsátott tömegeket – tette hozzá. Duronelly úgy látja, a bankszektor túlélte a válságot, de a takarékszövetkezetek nagyon megsínylették az elmúlt éveket.

Negatív hatásokkal járhat a Széll Kálmán-terv

Rövid távon egyértelműen negatív hatásokkal járt majd a növekedésre nézve a Széll Kálmán-terv, mivel jövedelmeket von el a gazdaságból – mondta a szakértő. Vélhetően a fogyasztást fogja majd vissza jelentősen 2012-ben – tette hozzá. A terv alapvetően hosszú távon orvosolná a gazdaság problémáit azáltal, hogy megteremti a stabil költségvetés alapjait, amely egy későbbi nagyobb növekedés ígéretét hordozza magában – mutatott rá a befektetési igazgató. Duronelly szólt arról is, hogy 2,5 százalékos bővülést vár idénre, de ahhoz, hogy ez nagyobb legyen, mindenképpen a kínálati oldal bővítésére lenne szükség. Úgy látja, a korábbi években romlott Magyarország tőkevonzó képessége, és ez a helyzet az elmúlt egy év kormányzati politikája révén sem javult, amely a kínálati oldalra egyáltalán nem gyakorol jó hatást.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.