Érintés nélkül – egy üres keret a jövőbe vezető út? + Képek

A texasi A&M Egyetem egyik kutatócsoportja a Számítógép és Ember Közötti Interakció konferencián (Computer Human Interaction Conference) bemutatott egy olyan érintőképernyő- technológiát, amelyen már évek óta dolgoztak és tulajdonképpen nem is egy valódi képernyő. A ZeroTouch néven ismert projekt sokkal inkább egy képkeret, amelyet LED-ek és infravörös fénysugarak hálóznak be. Olyan, mintha a megszokott, kétdimenziós érintőképernyőt kereszteznék a 3D-s alkalmazásokban rejlő számtalan lehetőséggel.

Wunderli László
2011. 05. 29. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dizájn olyan egyszerűnek tűnik, hogy azt mondhatnánk, meglepő, hogy ez még nem jutott senkinek az eszébe. A ZeroTouch tulajdonképpen egy üres ablakkeret, amelybe LED-ek és infravörös szenzorok vannak beépítve, amelyek érzékelnek mindent, ami áthalad rajtuk. De nemcsak érzékeli, ha valami hozzáér, hanem a tárgy nagyságát is képes megállapítani, sőt azt is, hogy az adott tárgy milyen mozgást végez: forog, vagy csak elmozdul.

„A ZeroTouch egy új optikai érintésérzékelő, ami egyszerre több helyen képes érzékelni, ha belenyúlnak a keretbe, precizitást és szabad interakciót biztosítva. Én ezt inkább egy optikai erőmezőnek gondolom; tulajdonképpen egy üres keret, amiben fénysugarak ezrei futnak, ezért képes érzékelni bármit, ami áthalad a kereten” – mondta el Jonathan Moeller, a texasi egyetem Érintőfelület Ökológiai Labor kutatóasszisztense, majd kifejtette a további fejlesztésekre vonatkozó elképzeléseit is: „A következő lépésre többféle ötletünk is van. Az egyik, hogy több kijelzőt egymásra építünk, így javítva az eszköz mélységérzékelését; míg a másik, hogy javítjuk a készülék érzékenységét az ujjmozdulatokra, hogy a felhasználók könnyebben tudják a ráközelítés-távolítás funkciót használni.”


Mivel a ZeroTouchcsal a felhasználó nemcsak az érintőképernyőt tudja kezelni, hanem képes annak segítségével más alkalmazásokat is irányítani, rengeteg újdonság válik elérhetővé. Ha egy üres felületre helyezzük rá ezt a keretet, akkor akár rajztáblának, vagy rajzoló eszközként is használhatjuk. Ha bármilyen hagyományos képernyőre helyezzük, abból azonnal és olcsón érintőképernyőt varázsol. Ezenkívül rendkívül hasznos lehet az űrben, mert a többi érintőképernyővel szemben képes érzékelni a mélységet is, amivel a használója számára valóban megteremti a 3D-s felhasználás lehetőségét.


Az Apple iPhone-jával és iPad-jével ellentétben a ZeroTouch felületének kezeléséhez nem kell hozzáérnünk az ujjunkkal vagy a kezünkkel, hogy irányíthassuk, így drasztikusan lecsökkenti a felhasználó szükséges izommunkáját. A szabad, tulajdonképpen a levegőben történő interakció új formái ráadásul sokkal precízebben is irányíthatók. Eddig a hasonló 3D-s alkalmazásokat nem nagyon tudták kihasználni, a meglehetősen egyszerű rajzolóprogramokon túl.

Ember és technológia

Az Érintőfelület Ökológiai Labor kutatásainál arra fókuszál, hogy az embert a középpontba helyezve minél több számítástechnikai lehetőséget teremtsen a kreativitás és a társas együttlét számára. Az emberek és a technológia közötti kapcsolat lehetőségeit próbálják megteremteni és szorosabbra fűzni. Több területre kiterjedő kutatásokat és oktatást végeznek a texasi egyetem számítástechnológiával foglalkozó részlegeivel együttműködve.


Fotók: popsci.com, ecologylab.net


A kutatások kiterjednek a bevett gyakorlatok felülvizsgálatára, az érintkező felületek tervezésére, szoftverkomponensek készítésére és kalkulációt végző új módszerek kidolgozására. A kutatócsoport által végzett vizsgálatok elősegítik, hogy az emberek életében a számítástechnika teret és további lehetőségeket biztosítson a kreativitásunknak, a felfedezésnek, a kommunikációnak, a játéknak, a tervezésnek, az elégedettségnek és a túlélésnek.

(popsci.com, ecologylab.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.