Görögország körül egyre jobban szorul a hurok

Válságtanácskozást hívott össze a görög köztársasági elnök pénteken, Karolosz Papuliasz pártokon átívelő konszenzust próbált elérni a minden eddiginél keményebb megszorítások végrehajtásához, az első hírek szerint sikertelenül. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786933" target="_blank">• Ha fokozódik a görög helyzet, hazánknak akkor sem kell aggódnia</a></strong>

MNO
2011. 05. 27. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélésen Jéorjiosz Papandreu kormányfő és a kabinet több tagja, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező négy ellenzéki párt vezetői vettek részt. „A megállapodást megakadályozták” – nyilatkozott a találkozó után Jéorjiosz Karatzaferisz, az Ortodox Népi Riadó (LAOS) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke. „Egyesek a haza érdeke fölé helyezik saját személyes érdekeiket” – tette hozzá.

A kormányzó szocialistáknak kényelmes a többsége, 160 képviselője van a 300 fős törvényhozásban, az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban a kormány és az ellenzék közti egyetértéséhez köti a 110 milliárd eurós hitelprogram folytatását. Az ellenzéki pártok eddig elutasították a kormány megszorító lépéseit. Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) szakértői már negyedik hete vizsgálják Athénban a válságkezelő program előrehaladását. A hitelrészletek kiutalását megelőző felülvizsgálat még sohasem húzódott el ennyire. A tét a következő, 12 milliárd eurós részlet lehívása, hosszabb távon pedig az egész támogatási program, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válhat.

Beszámolók szerint a kormány saját erőből csupán júliusig tudja teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit, például a nyugdíjak kifizetését. Elemzők szerint a legnagyobb gondot a hazai össztermék (GDP) 142,8 százalékát kitevő kormányzati adósság okozza Görögországban. A hozzáértők szerint 90 százalék felett csapdahelyzet alakul ki, vagyis károsan nagyra nő a kamatteher aránya a központi költségvetésben minden más rovására, ami fékezi a gazdaságot, és így az adósság terhe akkor is nő, ha rendben törlesztik.

Számos elemző úgy véli, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az adósság valamilyen típusú átrendezése, átütemezése vagy csökkentése, ezt azonban az EKB és az IMF is elutasítja, arra hivatkozva, hogy az átrendezés vagy csökkentés beláthatatlan folyamatokat indíthat el a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.