Kevesebben gyújtanak rá Kínában és Indiában

Világszerte haladás mutatkozik a dohányzás elleni küzdelemben, még Kínában és Indiában, a világ leginkább „füstölgő” országaiban is javult a helyzet – üdvözölte pénteken a fejleményeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelgő dohányzásmentes nap alkalmából.

MNO
2011. 05. 27. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Előrelépést tapasztalunk” – fogalmazott Armando Peruga, a szervezet dohányzásmentes nap nevű kezdeményezésének felelőse. A WHO célja, hogy a június 1-jei akciónappal a dohányzás káros hatásaira hívja fel a figyelmet. „Még Kínában is látunk változásokat a tendenciában” – mondta.

A távol-keleti országban 2007-ben a 15 év feletti lakosság körében a dohányzási prevalencia (gyakoriság) 54,5 százalék volt, 2010-re ez az arány 53 százalékra mérséklődött. Ennél gyorsabban csökkent a prevalencia Indiában, 2006-ban még 58 százalékon állt, tavaly már 48 százalékra apadt – ismertette az adatokat Peruga. A pozitív tendenciák ellenére a dohányosok abszolút száma még mindig nagyon magas, mind Kínában és Indiában, mind pedig az egész világon.

A dohányzási epidémia hatmillió embert ölt meg világszerte, számuk 2030-ra a nyolcmilliót is elérheti. A dohányzás áldozatainak 80 százaléka a szegény és közepesen fejlett országokból kerül majd ki – magyarázta az Egészségügyi Világszervezet szakembere. A dohányzás jelentős szerepet játszik a nem fertőző betegségek kialakulásában, így a szív- és érrendszeri gondok és a rák megjelenésében. Ez a két betegségtípus okozza a halálozások 63 százalékát a világon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.