Kondor-kiállítás a Kogart Galériában

Idén lenne nyolcvanesztendős Kondor Béla (1931–1972) kétszeres Munkácsy-díjas festő, grafikus, költő, a 20. század második felének egyik legjelentősebb alkotója, s ebből az alkalomból a Kogart Galéria emlékkiállításon mutatja be a művész grafikai sorozatait, köztük soha nem látott darabjait csütörtöktől.

MNO
2011. 05. 29. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállításon láthatja a közönség Kondor Béla tíz grafikai sorozatát, köztük a Dózsa György, a William Blake, a József Attila és a Dürer emlékére készült sorozatot, a Cirkuszt, valamint olyan műveket, amelyeket eddig még soha nem állítottak ki, mint A majomkirály nyugati utazásai című rézkarcsorozatot 1971-ből. Ezek mellett öt önálló litográfiája, szénrajza és a Várvédők című olaj-vászon képe is ott lesz a tárlaton – mondta el az MTI-nek Szabó Noémi művészettörténész, a galéria vezetője. A Kondor Béla grafikai tárlat anyagát a Kogart gyűjteményből, a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjteményekből válogatták – tette hozzá a galériavezető.

Kondor Béla az ötvenes években robbant be a magyar képzőművészeti életbe. Kötöttségeket nehezen tűrő habitusa és egyedi művészeti szemlélete hamar szembeállította őt a kor hivatalos művészetével és a Képzőművészeti Főiskolával, ahol előbb festő majd grafika szakra járt. Diplomamunkája, a Jelenetek Dózsa György idejéből (1956) című, hétrészes rézkarcsorozat új utat nyitott meg a hazai grafikában: tartalmilag a tragikusból a groteszkbe fordul, formailag erőteljesen konstruktív és expresszív.

Kondor Béla művészeti felfogása, egyéni világa és sajátos látásmódja a magyar művészetben előzmények nélküli. Életműve merít a grafika évszázados tradícióiból, Dürer, Rembrandt művészetéből, de radikálisan szakít saját korával, az 1950-es évekre jellemző szocreál leíró grafikával. Festményei és grafikái nagy ívű szintetizáló képességről tanúskodnak. A rövid életű, ám kivételes életművet hátrahagyó művész igazi polihisztor volt: bravúros képzőművészeti tevékenysége mellett verset és prózát írt, orgonán játszott és élete utolsó éveiben fotóművészeti kísérleteket folytatott – foglalta össze Kondor Béla művészi munkásságát Szabó Noémi. A Kondor Béla grafikai sorozatai című kiállítás július 1-jéig tart nyitva a Kogart Galériában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.