Közép-Európának át kell adnia a demokratikus tapasztalatait + Képek

Rendkívül fontos, hogy a közép-európai térség országai segítsék az észak-afrikai államokat saját békés demokratikus átalakulásuk tapasztalatainak átadásával – jelentette ki pénteken, a varsói közép-európai államfői csúcstalálkozón elhangzott felszólalásában Schmitt Pál köztársasági elnök. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786666" target="_blank">• Schmitt a rendszerváltás tapasztalatait értékeli az ülésen</a></strong>

MNO
2011. 05. 27. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Lehetetlen nem észrevenni a hasonlóságokat az észak-afrikai térség fejleményei és a közép- és kelet-európai térségben 20-21 évvel ezelőtt lejátszódott változások között” – jelentette ki. – Tapasztalataink átadása közös feladatunk, amely jelentős hozzájárulás lesz az Európai Unió déli szomszédsági politikájához.” Ezek az országok az átalakulás után kétségkívül másmilyenek lesznek, mint a nyugat- vagy észak-európai társadalmak – folytatta. Nem lehet kívülről rájuk kényszeríteni mintákat és modelleket, maguknak kell megtalálniuk a hagyományaiknak, társadalmi viszonyaiknak és politikai szokásaiknak megfelelő kormányzati formát. Biztató látni, hogy a változásokból kibontakozó politikai erők többsége valódi demokráciát szeretne – hangsúlyozta. Az észak-afrikai tömegmozgalmak fő mozgatórugója az a vágy volt, hogy az emberek életviszonyai javuljanak. A szegénység Európában is destabilizáló tényező – mondta. Hasonló megfontolásokból tekinti a magyar elnökség egyik legfontosabb feladatának az unió hatékony és életképes romastratégiájának kialakítását – tette hozzá. A szociális intézkedéseken túl azonban az előítéletek határozott elutasítására és egy támogató kulturális és oktatási környezetre is szükség van – jelentette ki.


Schmitt Pál részletesen szólt az EU keleti partnerségi programjáról is, mint a magyar és lengyel elnökség közös prioritásáról, amely szavai szerint a legfontosabb eszköz az unió keleti szomszédainak támogatásában. „A partnerség olyan európai értékek megosztásáról szól, mint a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem és a demokratikus normák tiszteletben tartása” – mondta a magyar államfő. Európa újraegyesülése csak a nyugat-balkáni országok integrációjával válhat teljessé – vélekedett. Ezért világos távlatokat kell adni az EU-hoz csatlakozni kívánó országoknak.



Schmitt Pál kitért Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok elfogására is, amely szavai szerint könnyebbé teszi Szerbia európai integrációját. Magyarország EU-elnökként, de olyan uniós tagországként is, amely szomszédos Kelet-Európával, szoros figyelemmel kíséri a térség politikai folyamatait – jelentette ki. Beszélt Ukrajnáról, Moldováról és Fehéroroszországról és a visegrádi csoportról, amely szavai szerint nagyban hozzájárult a tagállamok európai integrációjához. „Ezért felelősséget érzünk azért, hogy támogassuk azokat az országokat, amelyek a tekintélyelvű rezsimektől a demokráciához vezető átmenet útjára léptek – mondta. Végül leszögezte: Közép- és Kelet-Európa történelmi és kulturális közösség, amelyet hosszú időn át adminisztratív és gazdasági határok és korlátok osztottak meg. Az elmúlt években hatalmas előrelépés történt ezek lebontásában, de a térség még mindig megosztott, mind a jólétet, mind pedig a politikai viszonyokat illetően. „Törekedjünk továbbra is arra, hogy országaink egy erős, szabad és virágzó Európában egyesüljenek” – fejezte be beszédét Schmitt Pál.


Fotók: Reuters


A magyar államfő beszédét követően továbbutazott Rómába, ahol péntek este Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt, XVI. Benedek pápa társaságában részt vesz a Liszt Ferenc-emlékkoncerten a Vatikánban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.