Lehetetlenné tennék a pofátlan végkielégítések gyakorlatát + Képriport

A fagykárt szenvedett gazdák kártalanítása, a felsőoktatás átalakítása, az ápolónők helyzete és a végkielégítések szerepeltek a napirend előtti felszólalások témái között hétfőn a parlamentben. A képviselők 287 igen és 19 nem szavazattal jóváhagyták a házszabálytól való eltérést a végkielégítések ügyében benyújtott fideszes és LMP-s javaslatok tárgyalása kapcsán.

MNO
2011. 05. 09. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Géza (Jobbik) azt kérdezte, kapnak-e a fagykárt szenvedett gazdák százszázalékos kártérítést. A kárenyhítési alap forrásai nem lesznek elegendőek, s kérte a kormányt, ne azzal a propagandakommunikációval igyekezze kifizetni a gazdákat, hogy „tessék az alapba befizetéseiket gyorsan rendezni”, és azt ugyanannyival egészítik ki. Át kell gondolni, hogy a jelenlegi rendszer megfelelő keretet biztosít-e – mondta, hozzátéve: szerinte nem.

Ángyán József államtitkár kiemelte: a megyei képviselők és kormányhivatalok szakemberei azonnal a helyszínre utaztak, és felmérték a károkat. Kártérítést, enyhítést akkor tudnak fizetni, ha látják, hol, mekkora a kár, van-e olyan terület, ahol százszázalékos a veszteség. Jelezte, tájékoztatták a Fidesz-frakciót a kormány intézkedéseiről. Nem fogják cserbenhagyni a gazdákat – jelentette ki.

Cséfalvay: Cserbenhagyott országot vettünk át

Az LMP-s Scheiring Gábor azt mondta, „az értelmetlen egykulcsos adó” az állampolgárok megélhetési biztonsága elleni példátlan támadássá változott. Elismerte, a szocialistáktól romhalmazt vett át a jelenlegi kabinet. Az a Fidesz felelőssége – folytatta –, hogy azóta is lefelé haladunk a lejtőn. A közbiztonság helyzete romlott, a kormány nem osztja, hanem kapja a pofonokat, cserbenhagyták a vidéket, ahol iskolákat zárnak be, illetve az alkalmazottakat azzal, hogy eltörölnék a hét végi és túlórapótlékot – mondta. „Lövésük sincs, merre van előre” – fogalmazott.

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta, hogy egy cserbenhagyott országot vettek át, amely romhalmaz volt. Konszolidálták az államháztartást, az 2012-végéig stabil a válságadóknak köszönhetően; a piacok is úgy ítélik meg, stabilitást hoztak az intézkedések – értékelte. Mint mondta, kicsi, jóval hatékonyabb államot szeretnének megteremteni, a Széll Kálmán–terv erről szól. Szerinte a képviselő félinformációkra hagyatkozva fogalmazta meg felvetéseit.

Már cáfolták az igaztalan állításokat

Hiller István (MSZP) szerint teljes a bizonytalanság, értetlenség és káosz a felsőoktatásban. Felidézte, hogy az államtitkárság tavaly novemberben tette közzé a felsőoktatási koncepciót, ennek fogadtatása egyértelműen elutasító volt, ellene kormánypárti sorokban is szót emeltek. Néhány hét alatt elkészült egy újabb variáns, mindenféle háttérszámítások nélkül, amit Orbán Viktor „süvítve vágott ki” a kormányülésről – mondta, hozzátéve: jól tette. Az újabb variáció szétverné a Corvinust, megszűnne az egyetemi szintű oktatás Győrben, a főiskolai Szolnokon; ez így nem építkezés, hanem rombolás – fogalmazott a volt miniszter.

Hoffmann Rózsa államtitkár azt mondta, hogy ezeket az igaztalan állításokat már háromszor megcáfolta. Az elmúlt nyolc év kormányzásáról kiemelte: az oktatás színvonala évről évre romlott, nincs egyetlen intézmény sem, amely a nemzetközi élvonalhoz tartozna. Az állam szerepe tisztázatlan, a források elosztása egyenetlen, vannak olyan szakok, amelyeket több mint harminc helyen oktatnak. Erre van szüksége a felsőoktatásnak? – kérdezte. Nem felel meg a valóságnak, hogy kidobták javaslatukat az ablakon – jegyezte meg. Mint mondta, új szempontok merültek fel, s minden rektorral személyesen ő maga egyeztet.

KDNP: kevés az egy orvosra jutó nővér

Nagy Kálmán az ápolók nemzetközi napja kapcsán azt mondta, hogy a betegellátást végzők száma az elmúlt években egyre fogyott, az egy orvosra jutó nővérek száma is rendkívül alacsony. A nővéreket – tette hozzá – munkában kell tartani, számukat, jövedelmüket növelni kell. Szócska Miklós államtitkár elmondta: az ápolók képzési rendszerét megújították. Jelezte: dolgoznak az életpályamodellen, intenzív munka zajlik a szakdolgozókkal közösen.

Rogán: Korábban kellett volna törvényt alkotni

Rogán Antal – felidézve a 2008-ban és 2009-ben és tavaly kifizetett, elfogadhatatlanul magas végkielégítéseket – azt mondta, hogy akkor kellett volna törvényt alkotni ezek megadóztatásról, a hatalmon lévők azonban a kifizetésekben és nem a megadóztatásban voltak érdekeltek. A mostani törvény olyan normát rögzít, ami a jövőben lehetetlenné teszi a pofátlan végkielégítések gyakorlatát – szögezte le.

Kitért arra is, hogy még nyári szünet előtt benyújtják azt javaslatot, amely 2012-ben az állami támogatások kifizetését ahhoz köti, hogy az adott vállalkozás az átlagkeresetűeknél végrehajtotta-e azt a béremelést, amiről az OÉT-ben megállapodás született. Egy másik javaslat szerint az átlagkereset alattiak béremelésekor a cégek tb-támogatásban részesülnek. Az egyeztetéseket jövő héten elkezdik. Kérik a kormánytól, hogy júniusban nyújtsa be a devizahiteleseken segítő javaslatokat – tette hozzá, fontosnak tartva, hogy a törlesztési árfolyam korlátozása, az eszközkezelő szociálisalapú működtetése és az árverezési korlátozás szerepeljen a megállapodásban.

Cséfalvay szerint a különadó kapcsán normát kell teremteni, s üdvözölte a jogszabályjavaslatot. Beszélt arról, hogy a bérek növekedését figyelemmel kell kísérni, ez akkor jó a gazdaságban, ha a teljesítménynövekedéshez kapcsolódik. Kitért arra, hogy a devizaadósok ügyében jelenleg is zajlanak a tárgyalások a bankszövetséggel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.