Meddig emelkednek az élelmiszerárak?

A spanyol Cinco Días és a portugál Expresso című hetilap pénteken a „tízes csődklub” összetételével foglalkozott, amelyben a PIIGS-államok közül újra négyen kaptak helyet, mert január vége óta a spanyolok ismét bekerültek. Az argentin gazdasági napilap, az Ieco a G-20-as csoport Buenos Airesben zajló tanácskozásáról számolt be, amelyen a tárgyaló felek keresik az élelmiszerárak csökkentésének a módját.

2011. 05. 20. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cincodias.com – Spanyolország, Expresso.clix.pt – Portugália

A portugál Expresso című hetilap már közölte a rossz hírt a spanyolokkal, hogy a nagyobbik félszigetország január vége után a tizedik helyen – 19,34 százalékkal – ismét bekerült a londoni CMA Datavision adatszolgáltató ügynökség „tízes csődklubjába”. Az EU-tagállamok közül az úgynevezett öt PIIGS-államból – Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország – négy tehát megint együtt szerepel ezen a baljós listán. Görögország továbbra is „listavezető”, az írek a negyedikek, őket követik a portugálok. A spanyol csődkockázat romlása érezhető a madridi tőzsde mutatóin, amely délután negyed hatig már 1,59 százalékos esést produkált. A Standard and Poor’s hitelminősítő ügynökség pénteken rontotta Katalónia, a leggazdagabb országrész minősítését „A+”-ról „A”-ra, negatív kilátással. A portugál Expresso megjegyezte, hogy 204 milliárd euró a katalán tartomány GDP-je, vagyis sokkal nagyobb, mint Portugáliáé vagy Írországé, és az Ibériai-félszigeten a legerősebb a gazdasága. A leminősítést a portugál lap részben a vasárnap óta tartó tiltakozó mozgalom hatásának tudja be. A Cinco Días vele ellentétben a görög adósság átütemezésével kapcsolatos híreknek tulajdonítja a madridi tőzsdén is tapasztalható nyugtalanságot. A másodlagos piacon például harmadik napja emelkednek a spanyol állampapírok hozamai. Az Expresso elemzői is úgy látják, hogy hiába derülnek ki újabb részletek a 78 milliárdos portugál mentőöv teljesítéséről, egyáltalán nem akar csökkenni a portugál csődkockázat.

Ieco.com.ar – Argentína

A legfejlettebb gazdasággal rendelkező országok G-20-as csoportjának mezőgazdasági miniszterei csütörtök óta Buenos Airesben, az argentin fővárosban tanácskoznak az élelmiszerek áráról. Az a vita tétje, hogy milyen intézkedéseket hozzanak az emelkedő nyersanyagárak ellen az infláció gyorsulásának megfékezésére. A tegnapi ülés előtt a francia küldöttség hajlott a gabonafélék árának szabályozására. A brazil és az argentin tárcavezető ellenzi a francia álláspontot, mert szerintük a kínálat globális növelésével kellene letörni az emelkedő árakat. Ha nem születik döntés most, akkor a csoport tagállamainak vezetői legközelebb novemberben, a franciaországi Cannes-ban döntik el, hogyan vetnek véget az élelmiszerárak növekedésének. A húsz tagállam tárcavezetőin kívül a világ hat vezető intézménye is képviselteti magát: a valutaalap, a Világbank, a CEPAL, az ENSZ latin-amerikai gazdasági bizottsága, a FAO, az OECD és az Amerikai Államok Szervezete (OAS).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.