Megtörtént a csoda: Mesterházy elárulta, miben nem hisz

Mesterházy Attila szerint az MSZP-nek először alapkérdéseket kell tisztáznia, és utána kell megtartania a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást. A pártelnök ezzel indokolja – vasárnap az MTI-hez is eljuttatott írásában – azt, hogy miért lesz előbb a kongresszus és utána a pártszavazás. Kiemeli: demokratikus vitára szükség van, rombolásra nincs. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787207" target="_blank">• Gyurcsányék erkölcsi kötelességről beszélnek, és buzdítanak is</a></strong>

MNO
2011. 05. 29. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházy Attila szerint pártelnökként neki az a kötelessége, hogy a közösségükhöz tartozó értékes embereket egyben tartsa és védje a párt becsületét. Mint írja: nem engedheti meg, hogy a párton belül „tovább fokozódjon a feszültség, mert akkor elkezdődik az árokásás és a személyeskedés”. Ezért javasolta a választmány szombati ülésén, hogy június 18-án a szocialisták tartsanak kongresszust, és ott beszéljenek a lényegről: milyen pártot akarnak, és ki akar ennek a pártnak a tagja lenni. A kongresszus döntése – hívja fel a figyelmet a pártelnök – a párt minden tagjára és testületére nézve kötelező lesz.

A menetrendről szólva kiemeli: amikor az alapkérdések tisztázásán túljutottak, akkor tartják meg a pártszavazást a Demokratikus Koalíció által felvetett kérdésekről, majd az ősszel az alapszabály módosításával foglalkozó kongresszust. Így – teszi hozzá – mindenki megkapja a lehetőséget véleményének kifejtésére és arra is, hogy álláspontjának valós támogatottságát megmérhesse, és a folyamat végén senkiben sem marad majd kétség annak kapcsán, merre akar menni a Magyar Szocialista Párt. Mesterházy Attila az írásában arra szólítja fel a párttagokat, hogy ne feledjék: „demokratikus vitára szükség van, de a rombolásra, az önsorsrontásra nincs, annak véget kell vetni, mert Magyarországnak erős, hiteles és kormányzóképes MSZP-re van szüksége”.

Úgy véli, 2011-ben az egész közösség sikereként az MSZP egyértelműen a legnagyobb ellenzéki párt, és támogatottsága az elmúlt egy évben szerényen, de határozottan nőtt. Leszögezi: a párt újabb szakaszhoz érkezett, elkezdődött az alapelvek modernizálása, a 21. századi baloldaliság irányainak megfogalmazása; elindult a szakpolitikai programok készítése: ebből a munkából nő majd ki a választási program. Ennek kapcsán úgy fogalmaz: „A modernizáció sikere nem azon múlik, hányszor írja le valaki, hogy ő a jövő, a többiek meg a múlt, vagy hogy hányszor mondja ki a szót: megújítás. Hanem azon, hogy mit tesz a közösségben a közös jövőnkért. A jövőbeli siker pedig azon múlik, hogyan tudjuk a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat a közösség egésze érdekében használni. A modernizáció nem újabb és újabb ötletekből áll, hanem szisztematikus és kemény munkából, melynek eredménye csak nagyon lassan látszik meg.” Szerinte az MSZP-nek modern baloldali politikát kell kínálnia, ezzel tud visszaszerezni egymillió szavazót. Ezzel párhuzamos feladat a szövetségépítés, de a kettőt nem szabad összekeverni – szögezi le.

Mesterházy Attila nem hisz abban, hogy az MSZP-ből „a népek olvasztótégelyét” kellene létrehozniuk, de hazafias népfrontot sem kellene alakítaniuk. Véleménye szerint először meg kell nézni, hogy a választójogi törvény milyen keretet szab a kormánnyal szembeni erők együttműködésének, utána jöhetnek a részletek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.