Megvannak a kereszténység legősibb szövegei?

Újabb ólomborítású könyvek segíthetik a jordániai régészeti hatóság munkáját, miután a csempészektől április végén lefoglalt kötetekkel kideríthetik, hogy valóban a kereszténység legősibb, első századból származó szövegei vannak-e izraeli tulajdonban.

MNO
2011. 05. 02. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hónapban látott napvilágot az a hír, hogy Szarhan település közelében, a Jordán folyó nyugati partvonalánál található barlangokban hetven darab ólomborítású kódexet találtak néhány évvel ezelőtt, és ezek a – jelenleg Izraelben található – szövegek a kereszténység eddigi legrégibb emlékeit tartalmazzák. Fotók alapján brit szakértők a kötetek keletkezését az első század elejére teszik, azaz, ha igazak a feltételezések, akkor a kereszténység eddigi legelső írásos dokumentumait találták meg. A részletes vizsgálatokra eddig még volt mód, viszont a jordániai feketepiacról most előkerült újabb könyvecskékkel minden kétséget kizáróan be lehet majd bizonyítani, hogy az ominózus szövegek a kereszténység első ereklyéi vagy csak rendkívüli kivitelű hamisítványok – adta hírül a The Jordan Times internetes napilap.

Zijád Szaad, a régészeti hatóság elnöke a napilapnak elmondta, hogy addig, amíg a nyelvészek, régészek és vallási szakértők az eddig közzétett néhány felvételen kívül nem tudják a valóságban is megvizsgálni a leleteket, korai lenne bármit is tényként közölni. A hatóságok a nemrég előkerült könyveket részletesebb elemzésre három laborba, az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába és az ammáni tudományos akadémiába küldik. A vizsgálatok eredménye három hét múlva várható, és ekkor lehet csak kimondani, hogy az ólomfedeles könyvek jól sikerült hamisítványok vagy a Holt-tengeri tekercsek utáni legnagyobb szenzáció. Az érdeklődést kiváltó 70 kötet jelenleg izraeli tulajdonban van.

Haszan Szaida beduin farmer valahol az otthona, Umm al-Ganem település közelében fekvő rejtekhelyen tárolja a szövegeket, és kitart amellett, hogy ezeket még nagyapjától kapta, aki az 1920-as évek elején Jordánia északi részén birkalegeltetés közben talált rájuk. Szaida szerint nem igaz az sem, hogy a birtokában lévő szövegek néhány évvel ezelőtti illegális ásatás során kerültek volna elő. Továbbá bizonyítani tudja, hogy ezek a könyvek jóval a keresztényég megszületése előtt keletkeztek, kizárólag ősi héber szövegeket tartalmaznak, és izraeli múzeumban van a helyük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.