Mi lesz Franco holttestével?

A spanyol El Mundo mexikói rovata is átvette a Nuevo León állam székhelyétől, Monterrey déli részén található La Estanzuela negyed egyik óvónőjének hősies viselkedéséről tanúskodó felvételt. A spanyol El País arról számolt be, hogy megalakult az a bizottság, amelyik dönt a néhai tábornok-diktátor, Francisco Franco sírhelyének áthelyezéséről.

2011. 05. 29. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elmundo.es – Spanyolország, excelsior.com.mx – Mexikó

Drogbandák pénteken tűzpárbajt vívtak az utcán, az óvónő pedig azonnal a földre parancsolta a kicsiket, nehogy egy eltévedt golyó eltalálja valamelyiket. A kinti golyózápor közben úgy terelte el a figyelmüket, hogy énekelt nekik, és őket is úgy próbálta megnyugtatni, hogy éneklésre biztatta a gyermekeket. A mobillal készített felvétel már a YouTube-on is látható, a hősies óvónőt kivéve. A rendőrség még nem erősítette meg a történet eredeti változatát, de a lapok úgy tudják, hogy azon a környéken aznap a kartellek valóban lövöldöztek egymásra. Csak ezen a héten több összecsapásra került sor az állam és a város területén, amelynek során legalább 17 személy vesztette életét.

elpais.com – Spanyolország

A spanyol lap hírportálja még pénteken közölte a hírt, hogy hétfőn hivatalosan is megalakul az a közös megegyezéssel létrehozott bizottság, amelyik eldönti, mi legyen az 1975 novemberében meghalt spanyol tábornok-diktátor, Francisco Franco holttestének a sorsa. A 13 szakértő között vannak történészek, filozófusok, sőt egy érsek és egy bencés szerzetes is, és azt kell eldönteniük néhány hónapon belül, hogy maradjon-e Franco sírja az Elesettek Völgyében épült mauzóleum kriptájában, vagy máshová szállítsák.

A 2007 végén elfogadott Történelmi emlékezet elnevezésű törvény rendelkezései értelmében a bizottság tagjait a politikai pártokkal való egyeztetések alapján választották ki. Franco a spanyol polgárháború (1936–1939) után az El Escorial közelében emelt óriási kereszt alatt megépített mauzóleum tömegsírjában temetett el nemzeti és köztársaságpárti halottakat, akiknek holttestét az ország több temetőjéből és tömegsírjából szállították ide 1959 és 1983 között. A jelenlegi adatok szerint 33 833 áldozat nyugszik itt, és egyelőre 21 423 halottat sikerült azonosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.