Nem a fejlesztéshez, hanem a túléléshez kell a támogatás

Húszmilliárd forintos nemzeti támogatásra számíthatnak a kormánytól idén az állattenyésztők. A gazdák és az agrárkamara szerint a sertés- és baromfitartók olyan nehéz helyzetben vannak, hogy nem a fejlesztéshez, hanem a túléléshez van szükségük a kormányzat segítségére.

MNO
2011. 05. 28. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitelei miatt három évig nem hagyhat fel a sertéstenyésztéssel az egyik koroncói gazda. A 700 állatot tartó Gintli András a hírTV-nek azt mondta, az alacsony felvásárlási és a magas takarmányárak miatt havonta félmillió forint a vesztesége. – Ráfizetéssel tudjuk csak csinálni. Hogy a kormányzat részéről lesz-e szándék, hogy elengedjék ezt a kötelezettségünket, nem tudjuk. Évek óta nem volt nyereség az ágazatban. Nagyon régóta mínuszosak vagyunk, az idei megint aszályos esztendő lesz. A takarmány ára az egekben van, valószínű, hogy teljesen abba fogjuk hagyni a sertéstenyésztést – mondta a hírTV-nek Gintli András. „Meg voltak hirdetve mindig a támogatások, és amikor arra került a sor, hogy ekkor meg amakkor fizetnek, tolódtak, és a végén ki sem lettek fizetve.” A szocialista kormányok alatti agrárpályázatok rossz tapasztalatai sok gazdát elbizonytalanítottak. Ráadásul a sok tartozás miatt fedezet hiányában már a kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú beruházási hitel felvételét sem tudják vállalni.

Rettenetesen el vannak adósodva, és egyszerűen a hitellehetőségek sem kedvezőek. Az 4-6 százalék, mire megkapjuk, 10-12-re nő – jelentette ki a Magosz országos választmányi tagja, Zsédely Rudolf.

Az agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a hazai támogatások elvonása miatt olyan mértékű lett a magyar állattartók unión belül versenyhátránya, hogy minden pluszforrás a fennmaradást segíti. A fejlesztés szóba sem kerülhet. Akiknek szükségük van ezekre a támogatásokra, azoknál a túlélést szolgálja. Teljesen kardinális változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, akár európai szinten is, hogy ezek a gazdaságok életképesek maradjanak – szögezte le a Győr-Moson-Sopron megyei agrárkamara elnöke, Roszik Péter.

Az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogram 11 milliárd forintos kölcsönt biztosít az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak is.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.