Obama békéről és stabilitásról beszélt + Képek

Barack Obama amerikai elnök első lengyelországi látogatásán szombaton Varsóban megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a szoros amerikai–lengyel kapcsolatok fenntartása mellett, és kijelentette: Washington azt akarja, hogy a kelet-közép-európai térség egészében a béke és stabilitás légköre uralkodjon.

MNO
2011. 05. 28. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök nem egészen egy napot töltött a lengyel fővárosban. Péntek esti érkezése után megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és a gettó hőseinek emlékművét, majd munkavacsorán találkozott a 17. közép-európai államfői csúcstalálkozó résztvevőivel.

Szombaton Obama kétoldalú megbeszélést tartott Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel és Donald Tusk miniszterelnökkel, találkozott a parlamenti pártok és az egykori antikommunista ellenzék képviselőivel, majd a varsói Helyőrségi Templomban virágot helyezett el a 2010. áprilisi szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléktáblájánál, és találkozott az áldozatok egy részének hozzátartozóival.


A Komorowskival tartott közös sajtóértekezleten Obama Lengyelországot a demokratikus átalakulás modelljének és példájának nevezte az egész térség számára, és kijelentette, hogy Varsó az Egyesült Államok egyik legközelebbi és legszilárdabb szövetségese. Mindenkit biztatott, „aki a demokratizálásban érdekelt”, hogy tanuljon Lengyelországtól. A lengyel pártok vezetőivel és az egykori ellenzék képviselőivel lezajlott találkozón nagy megtiszteltetésnek minősítette, hogy olyan emberekkel találkozhat, akik az amerikaiakra is ösztönzőleg hatottak.

Walesa elutasította a meghívást

A lengyel demokratikus átalakulásról Tadeusz Mazowiecki, Lengyelország első nem kommunista miniszterelnöke beszélt a találkozón, ahol jelen volt és Komorowskival is kezet fogott Jaroslaw Kaczynski ellenzéki vezető, korábbi kormányfő, aki a tavalyi elnökválasztások óta bojkottálta az elnöki hivatal meglátogatását. Elutasította ellenben a meghívást Lech Walesa korábbi lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke. Walesa egy olaszországi meghívásra hivatkozott, és kijelentette, hogy egyébként sincsenek ínyére a pusztán jelképes, tartalmi elemeket nélkülöző találkozók.


A Donald Tuskkal tartott tárgyaláson szó volt a vízumszabályok enyhítéséről. Obama támogatásáról biztosította azt az amerikai kongresszus előtt fekvő tervezetet, amely módosítaná a vízumkiadási rendszert, lehetővé téve a Lengyelországgal szemben fennálló vízumkötelezettség eltörlését. Ez a kérdés a hagyományosan szívélyes amerikai–lengyel viszony egyik legérzékenyebb pontja. A tárgyaláson gazdasági kérdések is terítékre kerültek, köztük a kiterjedt lengyelországi palagázkészletek kiaknázásában és az atomenergia békés célú felhasználásában kialakítandó együttműködés. A felek megállapodtak, hogy idén amerikai–lengyel gazdasági kerekasztalt rendeznek állami és magáncégek részvételével a gazdasági együttműködés témakörében.

Obama és Tusk megvitatta a demokrácia terjesztésének kérdését is. Egyetértettek abban, hogy a fehéroroszországi helyzet elfogadhatatlan, és szükség van az ottani civil társadalom erősítésére. Obama kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai–orosz kapcsolatok „újraindítása” a kelet-közép-európai térségnek is hasznára válik. Előzetes várakozásoktól eltérően Obama nem állt elő konkrétumokkal azokra a tervekre vonatkozóan, amelyek értelmében egy amerikai alegység állandó jelleggel Lengyelországban állomásozna, az időközönként odaérkező amerikai F–16-os és C–130 Hercules típusú katonai repülőgépek kiszolgálása, lengyel pilóták kiképzése céljából. Lengyelországi látogatását befejezve az amerikai elnök szombat délután hazautazott.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.