Összevizelte magát, mégis Irakba küldték

Alkalmatlan volt a szolgálatra, mégis Irakba küldték – Bradley Manning, a WikiLeaks által közzétett titkos diplomáciai iratok állítólagos forrása több szemtanú szerint sem volt alkalmas a katonai életre, a hadsereg ennek ellenére a tengerentúlra küldte. A The Guardian oknyomozó riportja tárja fel az esetet. Terjed az arizonai minta – írja a The Salt Lake Tribune. A déli állam szigorú bevándorlásellenes politikáját egyre többen átveszik, most egy utahi politikus vezetne be olyan rendszert, mely gyakorlatilag lehetetlenné tenné az illegális bevándorlók munkavállalását.

Kovács N. László
2011. 05. 28. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Alkalmatlan volt a szolgálatra, mégis Irakba küldték – Bradley Manning, a WikiLeaks által közzétett titkos diplomáciai iratok állítólagos forrása több szemtanú szerint sem volt alkalmas a katonai életre, a hadsereg ennek ellenére a tengerentúlra küldte. A The Guardian oknyomozó riportja.

A brit lap cikke főként egy tiszt vallomásán alapul, aki együtt szolgált Manninggel a missouri Fort Leonard Wood katonai bázison, még 2007-ben. A forrás, aki állását féltve nem engedte magát megnevezni, elárulta, az akkor még kiképzésben részt vevő férfi állapota „zavarodottként” jellemezhető, erőszakos kitörései során székeket hajigált, verekedett, kiabált feletteseivel és állandó vendég volt a pszichológiai irodában. „Én többször is elkísértem az efféle értékelésekre. Nem tudom, mi történt odabent, de az biztos, hogy nem lett volna szabad elküldeniük Irakba. A saját két szememmel láttam, ahogy egyszer összevizeli magát. Egy ilyen tipikus problémás gyereknek nem a hadszíntéren van a helye” – fogalmazott a The Guardian informátora.

Korábban nyilvánosságra került már egy titkos katonai jelentés, mely hasonló megjegyzéseket tartalmaz Manning állapotáról. A tiszt szavai most ezt erősítik meg: a névtelen férfi közölte, a későbbi WikiLeaks-informátort alkalmazkodási zavarral diagnosztizálták a bázison, azaz megállapították, nem képes alkalmazkodni a katonai élet körülményeihez. Az elbocsátási bizottság ennek ellenére Irakba küldte, ahol ráadásul titkos fájlokkal dolgozhatott. „Senki sem beszél a hadsereg felelősségéről, ami pedig korántsem elhanyagolható” – nyilatkozta a tiszt. Az iraki bázison, ahol Manning állomásozott, különben sem volt elsődleges feladat a titkos dokumentumok védelme. A brit lap riporterei egykor ott szolgáló katonáktól megtudták, szinte mindenki szabadon hozzáférhetett az anyagokhoz, amit a legtöbben ki is használtak. „Több különféle speciális tiszt és elemző dolgozott velünk, és majdnem mind rendelkezett hozzáféréssel a SIPRNet-hez [a külügyminisztériumhoz tartozó titkos dokumentumok hálózata – a szerk.]. A legtöbben öntapadós jegyzetlapokra jegyezték fel a belépési adataikat, amit aztán a képernyőre ragasztottak. Gyakorlatilag nem léteztek biztonsági intézkedések, szóval nem csodálom, hogy baj történt” – emlékszik vissza Jacob Sullivan, aki együtt szolgált Manninggel a „Hammer” bázison. Sullivan elmondása szerint a közkatonák gyakran brutális – és természetesen titkos – harctéri felvételeket nézve szórakoztatták magukat. Manninget egy éve tartóztatták le, a vádak szerint ő felelős a WikiLeaks portálra felkerült titkos iratok kikerüléséért.

A huszonhárom éves egykori közlegényt többek között az „ellenség megsegítésével” vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 55 év börtönre is ítélhetik.

The Salt Lake Tribune (sltrib.com)

Terjed az arizonai minta – írja a The Salt Lake Tribune. A déli állam szigorú bevándorlásellenes politikáját egyre többen átveszik, most egy utahi politikus vezetne be olyan rendszert, mely gyakorlatilag lehetetlenné tenné az illegális bevándorlók munkavállalását. Az E-verify rendszer minden egyes új dolgozó felvételénél ellenőrzi, az adott személy szerepel-e a szövetségi adatbázisokban. Ha nem, nyilvánvalóan illegálisan tartózkodik az országban, tehát alkalmazása jogellenes. A rendszert Arizona tette elsőként minden esetben kötelezővé, ráadásul súlyos büntetéseket rótt ki azokra a vállalkozásokra, melyek ezt elmulasztják. A törvényt több oldalról is megtámadták, a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön döntött a kérdésben, és nem adott helyt a kritikusoknak. Ezek után Stephen Sandstrom képviselő már biztosnak látja, hogy az általa benyújtandó törvényjavaslatot – mely gyakorlatilag megegyezik az arizonaival – elfogadja majd az állami képviselő-testület. „Ideje, hogy levegyük a »Munka itt« feliratot az államról” – magyarázza Sandstrom. A utahi republikánusok szerint azért fontos, hogy különösen gyorsan cselekedjenek a kérdésben, mivel az eddig Arizonát célzó illegális munkavállalók most Utah felé fogják venni az irányt. A törvény különösen szigorú büntetésekkel dolgozik: az első vétség kéthetes bezárást von maga után, ráadásul az üzlet ezt követően ötéves próbaidőre kerül. A következő szabálysértésnél már nincs kegyelem – végleg visszavonják a működési engedélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.