„Senki sem felesleges” – Átadták a Stephanus-díjakat + Képriport

Átadták a Stephanus-díjakat a német Marx Reinhard bíborosnak és Hárs Ernő költő-műfordítónak kedden Budapesten; a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány díját Erdő Péter bíboros, a társulat fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, az alapítvány elnöke nyújtotta át.

MNO
2011. 05. 17. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismeréseket először 1993-ban adták át, azóta minden évben kiosztják teológia és irodalom kategóriában. Az alapító okirat szerint a díjazottak olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény kultúra értékrendjét közvetítik.

Csaba László akadémikus, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora laudációjában kiemelte: Marx Reinhardot 1979-ben szentelték pappá, teológiai doktorátusát 1989-ben szerezte, 1996-ban szentelték püspökké, ugyanabban az évben lett egyetemi tanár a padernborni egyetemen, majd a társadalomtudomány professzora lett. XVI. Benedek pápa 2007-ben München és Freising érsekévé nevezte ki, majd 2010-ben a katolikus egyházfő bíborossá kreálta. Mint mondta, Marx Reinhard a jóléti állam helyzetéről is írt, egyik legismertebb munkája pedig a Tőke című könyve, amely Németországban élénk vitát váltott ki, „Magyarországon pedig nagy a csend körülötte”. Az akadémikus megjegyezte: ebben a könyvben „láthatjuk a különbséget a gazdaság technokrata és keresztény felfogása között” – utóbbi az embert állítja középpontba.

A könyv felhívja a figyelmet arra, hogy „magántulajdon nélkül nem megy, (…) e nélkül nincs szabad gazdaság”, és társadalmi, szociális felelősséget kell vállalnia a magántulajdonosnak, azaz a vállalkozónak – fogalmazott. A könyv azt is szorgalmazza, hogy „munkatársnak és nem bérköltségnek kell tekinteni” a dolgozókat. A könyv leírja, hogy veszéllyel jár az államnak való kiszolgáltatottság és a függőség a munkanélküli segélytől. A kötetben megjelenik az is, hogy tevékeny életre, nem a tétlenségre kell késztetni az embereket – tette hozzá.

Senki sem felesleges

Marx Reinhard elmondta: jelenleg politikai, társadalmi és szociális kérdésekkel foglalkozik a német püspöki konferencia keretein belül. Az egyházi szociális tanítás lényege: senki sem felesleges – idézte XVI. Benedek első pápai prédikációját, hozzátéve: már a Biblia első oldalán olvasható, hogy minden egyes ember Isten képmása. A bíboros hangsúlyozta: a társadalomnak a felelős szabadságra kell épülnie, a szabadságnak pedig együtt kell járnia a társadalmi felelősségvállalással.

Szetmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke Hárs Ernőről szóló méltatásában közölte: „soha nem akart mások elé tolakodni, tette a dolgát”, verseket írt, és fordította a szépirodalmi műveket. Számvetéses verseiben nincs bírálat, csupán rezignáltan összegzi a múltat – összegezte munkásságát. Utalt arra, hogy Hárs Ernő 1938–39-ben ösztöndíjasként Párizsban és Berlinben tanult. Budapest ostromakor megsebesült, 1945–1976 között pedig a Földművelésügyi Minisztériumban és a Külügyminisztériumban dolgozott, viszont az állampártba soha nem lépett be. Az 1970-es évek közepétől szabadfoglalkozású íróként tevékenykedett, csaknem húsz, verseket és tanulmányokat tartalmazó kötet szerzője. Műfordítóként is számon tartják, francia, német, olasz és portugál nyelvből fordít. József Attila- és Déry Tibor-díjas, 2009-től a Magyar Írószövetség örökös tagja – mondta.

A kilencvenkét éves Hárs Ernő köszönőbeszédében megjegyezte: diákként először I. Szent István királyról írt, és örül annak, hogy most a Szent István Társulattól veheti át a díjat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.