Sterilizáltatta magát, nehogy egy újabb szörnyeteget hozzon világra

Rainer Höss tizenkét évesen tudta meg, hogy a nagyapja a történelem egyik legkegyetlenebb tömeggyilkosa volt: az iskola kertésze, egy auschwitzi túlélő kékre-zöldre verte, amikor meghallotta, hogy az egykori auschwitzi lágerparancsnok unokája.

MNO
2011. 05. 17. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek évtizedeken át szembesültek a náci korszakkal, milliárdokat fizettek kárpótlásra, aprólékosan tanították a Harmadik Birodalom történelmét az iskolákban, és emlékműveket emeltek az áldozatoknak. John Demjanjuknak, a sobibóri haláltábor őrének múlt heti elítélése ismét rámutat, hogy mindmáig milyen nagy figyelmet szentelnek a németek a holokausztnak. Saját családjuknak a náci kegyetlenkedésekben való esetleges érintettségét azonban sokáig kerülték. Most, több mint 65 évvel a hitlerizmus vége után egyre többen próbálnak meg utánajárni a családi titkoknak.

Egyesek Hösshöz hasonlóan magányosan kutatnak. Mások a Németország-szerte kutatási és lelki segítséget nyújtó foglalkozásokon keresnek segítséget. „Kívülről úgy tűnik, hogy a harmadik nemzedék tanulhat, jólétben, békében és stabilitásban él – magyarázza Sabine Bode, aki könyvet írt arról, hogyan nehezedik a holokauszt a mostani német családokra. – Ugyanakkor ki nem mondott titkok, némán viselt teher, szeretethiány és gyakori szorongás uralkodik a családjukban.”

Másokhoz hasonlóan Höss is a családja ellenállásába ütközött: jobbnak látták nem piszkálni a múltat. Magányosan folytatta hát a kutatást a levéltárakban és az interneten a nagyapjáról. Rudolf Höss 1940 májusától 1943 novemberéig volt az auschwitzi haláltábor parancsnoka. 1944-ben tért vissza egy rövid időre, hogy felügyelje mintegy 400 ezer magyar zsidó elpusztítását a gázkamrákban, kevesebb mint két hónap alatt. A háború után egy észak-németországi tanyán bujkált, de elfogták és 1947-ben felakasztották.

Mintha darabokra szaggatták volna

Rainer Höss elmondása szerint valahányszor megtudott valamit a nagyapja bűneiről, minden egyes részlet mintha darabokra szaggatta volna. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, három szívrohama volt. Ma már nem érzi magát bűnösnek, de minden pillanatban nyomja a múlt terhe. Családtagjaival, akik árulónak tartják, nincs kapcsolata. „Az első generáció szégyellte és megpróbálta eltitkolni az általa elkövetett bűnöket. A második nemzedéknek gyakran jelentett gondot, hogy személyesen nézzen szembe a náci szülőkkel. Így az unokák dolga most, hogy levegye az átkot a családokról” – érvel Sabine Bode.

Ursula Boger egyetemista korában a holokausztról olvasva tudta meg, hogy a nagyapja, Wilhelm Boger, Auschwitz legrettegettebb kínzójának unokája. A 41 éves nő évekig járt terápiás kezelésre, amíg fel tudta dolgozni, hogy a nagyapja szörnyeteg volt. Bettina Göring, Hermann Göring náci vezetőnek az unokahúga egy izraeli dokumentumfilmben feltárta, hogy 30 éves korában úgy döntött: sterilizáltatja magát, mert „attól tartottam, hogy még egy ilyen szörnyeteget hozok a világra”.

Aleksandra Senfft, Hanns Elard Ludinnak, a csaknem 70 ezer zsidó deportálásában érintett szlovákiai követnek az unokája Schweigen tut weh (A hallgatás fájdalma) című könyvében leírja, hogy milyen nyomasztó terhet jelentett a hazugság a családja, különösen az apja kivégzésekor még csak 14 éves édesanyja számára. Az özvegyen marad nagyanyja abban a hitben nevelte gyermekeit, hogy apjuk „jó náci” volt. „Ha én is elhallgatom nagyapám bűneit, a tudtomon kívül én is cinkos lettem volna” – hangsúlyozta Senfft.

(MTI)

A németek évtizedeken át szembesültek a náci korszakkal, milliárdokat fizettek kárpótlásra, aprólékosan tanították a Harmadik Birodalom történelmét az iskolákban, és emlékműveket emeltek az áldozatoknak. John Demjanjuknak, a sobibóri haláltábor őrének múlt heti elítélése ismét rámutat, hogy mindmáig milyen nagy figyelmet szentelnek a németek a holokausztnak.
Saját családjuknak a náci kegyetlenkedésekben való esetleges érintettségét azonban sokáig kerülték. Most, több mint 65 évvel a hitlerizmus vége után egyre többen próbálnak meg utánajárni a családi titkoknak.
Egyesek Hösshöz hasonlóan magányosan kutatnak. Mások a Németország-szerte kutatási és lelki segítséget nyújtó foglalkozásokon keresek segítséget. „Kívülről úgy tűnik, hogy a harmadik nemzedék tanulhat, jólétben, békében és stabilitásban él – magyarázza Sabine Bode, aki könyvet írt arról, hogyan nehezedik a holokauszt a mostani német családokra. – Ugyanakkor ki nem mondott titkok, némán viselt teher, szeretethiány és gyakori szorongás uralkodik a családjukban.”
Másokhoz hasonlóan Höss is a családja ellenállásába ütközött: jobbnak látták nem piszkálni a múltat. Magányosan folytatta hát a kutatást a levéltárakban és az interneten a nagyapjáról.
Rudolf Höss 1940 májusától 1943 novemberéig volt az auschwitzi haláltábor parancsnoka. 1944-ben tért vissza egy rövid időre, hogy felügyelje mintegy 400 ezer magyar zsidó elpusztítását a gázkamrákban kevesebb mint két hónap alatt. A háború után egy észak-németországi tanyán bujkált, elfogták el, és 1947-ben felakasztották.
Rainer Höss elmondása szerint valahányszor megtudott valamit a nagyapja bűneiről, minden egyes részlet mintha darabokra szaggatta volna. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, három szívrohama volt. Ma már nem érzi magát bűnösnek, de minden pillanatban nyomja a múlt terhe. Családtagjaival, akik árulónak tartják, nincs kapcsolata.
„Az első generáció szégyellte és megpróbálta eltitkolni az általa elkövetett bűnöket. A második nemzedéknek gyakran jelentett gondot, hogy személyesen nézzen szembe a náci szülőkkel. Így az unokák dolga most, hogy levegye az átkot a családokról” – érvel Sabine Bode.
Ursula Boger egyetemista korában a holokausztról olvasva tudta meg, hogy a nagyapja, Wilhelm Boger Auschwitz legrettegettebb kínzójának unokája. A 41 éves nő évekig járt terápiás kezelésre, amíg fel tudta dolgozni, hogy a nagyapja szörnyeteg volt.
Bettina Göring, Hermann Göring náci vezetőnek az unokahúga egy izraeli dokumentumfilmben feltárta, hogy 30 éves korában úgy döntött: sterilizáltatja magát, mert „attól tartottam, hogy még egy ilyen szörnyeteget hozok a világra”.
Aleksandra Senfft, Hanns Elard Ludinnak, a közel 70 ezer zsidó deportálásában érintett szlovákiai követnek az unokája Schweigen tut weh (A hallgatás fájdalma) című könyvében leírja, hogy milyen nyomasztó terhet jelentette a hazugság a családja, különösen az apja kivégzésekor még csak 14 éves édesanyja számára. Az özvegyen marad nagyanyja abban a hitben nevelte gyermekeit, hogy apjuk „jó náci” volt.
„Ha én is elhallgatom nagyapám bűneit, a tudtomon kívül én is cinkos lettem volna” – hangsúlyozta Senfft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.