Szabadkereskedelmi megállapodást kötne Japán és az Európai Unió

Szabadkereskedelmi megállapodás megkötését tűzte ki célul az Európai Unió és Japán – jelentették be a szombaton Brüsszelben megtartott EU–japán csúcstalálkozó után.

MNO
2011. 05. 28. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herman Van Rompuy, a tagállami állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó intézményének számító Európai Bizottság elnöke, valamint Kan Naoto japán miniszterelnök a találkozó után közös sajtótájékoztatót tartott. Közölték elhatározásukat, hogy tárgyalásokat kezdenek az átfogó szabadkereskedelmi megállapodás érdekében.

Az EU eddig elzárkózott a Japán által régóta szorgalmazott szabadkereskedelmi megállapodás gondolatától, arra hivatkozva, hogy Japán különböző, nem csupán vámjellegű intézkedésekkel nehezíti az európaiak bejutását saját piacára. A tárgyalások megkezdéséről most meghozott döntésnek része az is – közölte Barroso –, hogy a felek áttekintenek mindenféle kereskedelmi, gazdasági együttműködési akadályt.

Van Rompuy hatalmasnak nevezte azokat a lehetőségeket, amelyek a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés előtt megnyílhatnak a szabadkereskedelmi megállapodás révén. Az EU 2000-ben még 47 milliárd, tavaly már „csak” 21 milliárd euróval importált többet Japánból, mint amennyit exportálni tudott oda. A nem vámjellegű japán piacvédő módszerek közül az unió leginkább azt sérelmezi, hogy Japán sokkal inkább távol tartja az európai cégeket a japán közbeszerzésektől, mint fordítva.

Az európai integrációs szervezet és Japán között immár húsz éve tartanak rendszeresen csúcsszintű találkozókat. A mostani kerek évfordulót tragikus előzmények árnyékolták be. A Japánt március 11-én sújtó földrengés, az annak nyomán fellépő szökőár, ez utóbbi következtében pedig a fukusimai atomerőmű-katasztrófa lényegében kijelölte a mostani csúcstalálkozó fő témáit: a felek kinyilvánították szándékukat, hogy tovább erősítik az együttműködést a katasztrófa utóhatásainak felszámolása, az újjáépítés terén. Egyúttal kiemelték annak fontosságát, hogy a fukusimai erőműnél sikerüljön stabilizálni a helyzetet. A teljes átláthatóság jegyében együtt kívánnak működni a radioaktív sugárzásnak betudható egészségügyi, környezeti károk felmérésében. „Fukusima óta az atomerőművek biztonsága a politikai napirend élére került” – állapította meg a sajtótájékoztatón Herman Van Rompuy.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.