Több mint kétezer polgárháborús tömegsírról készült térkép

A portugál Jornal „I” szomorú kezdeményezésről emlékezett meg egy független szakértő javaslata kapcsán: legyen múzeuma az IMF három beavatkozásának. A spanyol ABC és az El Mundo a több mint kétezer polgárháborús (1936-1939) tömegsírról elkészült térképről közölt cikket.

2011. 05. 07. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ionline.pt – Portugália

A Jornal „I” a közgazdász António José de Castro Bagao Félix, volt foglalkoztatásügyi és pénzügyminiszter (2002-2005) keserű, de nem egyedi ötletét kapta föl. A független szakértő szerint pedagógiai céllal létre kellene hozni a külső adósság múzeumát, hiszen Európában és talán a világon is egyedül Portugália szorult négy évtizeden belül háromszor is az IMF segítségére. Bagao Félix Argentína példájával indokolta saját múzeumát, ugyanis 2005-ben a Buenos Aires-i Egyetem (UBA) ugyanezért rendezte be intézményét dokumentumokkal, műalkotásokkal, sőt információs és kutatóközpontot is létrehozott, hogy a látogatók mindig emlékezzenek az államcsőd eredetére és következményeire.

Az ötlet azonnal heves vitát váltott ki, mert a közgazdász Luísa Mota Amaral, egyik ellenzője szerint kockázatos dolog egybevetni az argentin és a portugál helyzetet. A szocialista érzelmű szociológus Maria Filomena Mónica szerint ostobaság egy ilyen múzeum, mert szerinte a „jól nevelt ellenzéknek” kellene betöltenie az efféle ellenőrző szerepet. Velük szemben Joao Duque, a Gazdasági és Cégvezetési Főiskola elnöke érdekes és meggondolandó felvetésnek tartja megszervezését.

abc.es, elmundo.es – Spanyolország

A konzervatív ABC és az inkább liberális El Mundo pénteken hozta nyilvánosságra a még nem ismert, és feltárandó spanyol polgárháborús (1936-1939) tömegsírok ügyét. Mindkét lap közölte a Történelmi Emlékezet honlapján a tömegsírok térképét, amely több mint kétezer pontot jelölt meg.

A térképet a Zapatero-kormány évek óta készítette és csütörtökön hozta nyilvánosságra. A térképen a polgárháború és az utána következő Franco-diktatúra (1939-1975) idejéből származó jeltelen, feltáratlan vagy felszámolt sírokat gyűjtötték össze, de megtalálhatók benne azok is, amelyeknek halottait az El Escorial közelében fekvő emlékmű alatti tömegsírba, az Elesettek Völgyébe szállították. A Zapatero-kormány belügyminisztere, Alfredo Pérez Rubalcaba hangsúlyozta, hogy ez csak az első összesítés, és nagy valószínűséggel még találnak újabbakat. Az Elesettek Völgyének tömegsírjában jelenleg 33 847 halott földi maradványait őrzik, és Rubalcaba hangsúlyozta, gyakorlatilag lehetetlen az azonosítás, hogy különválasszák a köztársasági és a nemzeti oldal halottait. 1959 és 1983 között 491 temetőből vagy tömegsírból kerültek ide újabb halottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.