Toldi Miklós nem hisz a horvátoknak

„Nincs okom azt hinni, hogy a horvátok nem akarnak újabb vízierőművet építeni a Dráván” – állítja a Dráva Szövetség elnöke. Toldi Miklós biztos benne: a horvátországi Molve település melletti régi mű helyett most a horvát kormány tudtával két kisebbet terveznek a szomszéd ország energiaszolgáltatói.

2011. 05. 03. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi nem vagyunk olyan optimisták, mint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr, aki egy közelmúltban tett Dráva-vidéki látogatásán kijelentette: Horvátország bioszféra rezervátumot akar a Drávánál. Megjegyzem, erről a szomszéd országbeli szándékról korábban a Magyar Nemzet is többször hírt adott, de hát nem lett belőle semmi – mondta lapunknak a határfolyó és környéke természetvédelmének megóvására létrejött Dráva Szövetség elnöke.

Toldi Miklós váltig állítja: nem jutottak nyugvópontra az újabb drávai vízierőművek építésének kérdései. – Az energiagondokkal küzdő Horvátországnak láthatóan nincs más útja, mint hogy a régi molvei mű helyett ugyanott két kisebbet építsen. – Korábban szó volt egy horvát–magyar bioszféra-rezervátumról, amelyhez hazánk az UNESCO segítségét kérte, de a szomszédaink még egy olyan regionális parkot sem hoztak létre, amely védettségénél fogva alapfeltétele lett volna a rezervátumnak. Most ugyan az érintett országok képviselői aláírtak egy horvát–magyar–szlovén–osztrák bioszféra-rezervátum létrehozásáról szóló szerződést, de a múltbeli tapasztalat óvatosságra inti a természetvédőket.

Mert milyen bioszféra rezervátum az, amelyben vízerőművek dübörögnek? – kérdezi Toldi. A Dráva Szövetség elnöke szerint a horvát kormány az április 1-jei ülésén döntött néhány energetikai objektum megépítéséről, mivel a régi erőművek teljesítménye 2016-ra állítólag elavulttá, gazdaságtalanná válik. – A kormány döntését egyébként az elektromosáram-fogyasztók megbízható energiával való ellátása indokolja, amit el kell fogadnunk. (Meg kell jegyezni: Horvátország a Szerbiával vívott háborúban több energiaforrását is elveszítette, és azok egy részét még nem tudta pótolni.)

Toldi arra is emlékeztet, hogy egy 1988-as egyezmény alapján négy erőmű építéséhez szükséges vízlépcsőt terveztek a Dráva hazánkkal közös szakaszán, ám ettől a közös projekttől a magyar kormány elállt, majd a háború közbeszólt. A Novo Virjénél tervezett mű építését a hatóságok környezetvédelmi szempontból elfogadhatatlannak minősítették, ezt követően készült új terv a Molve melletti két, kisebb kapacitású mű megépítésére. – Nem tudunk olyan döntésről, amely ezt megváltoztatta volna – állítja a Dráva Szövetség elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.