Újratemették az előkerült holttestmaradványokat

Egy kiszáradt, majd újra virágba borult almafa alól ásták ki a múlt héten a Somogy megyei Kiskorpád egyik családi házának kertjében a második világháborúban meghalt és titokban elhantolt két orosz katona holttestének csontmaradványait. A falubeli család mind ez ideig elhallgatta, hogy ők temették el a két katonát, mert tartottak tőle: őket vádolják majd a megölésükkel. Hétfőn Kaposvár keleti temetőjének szovjet kegyeleti parkjában orosz és belorusz diplomaták jelenlétében helyezték földbe a két katona porladó csontjait, és tisztelegtek az ott elhantolt több száz katona közös síremlékénél.

2011. 05. 09. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadtörténészek szerint még több háborús holttestet rejt a közép-somogyi Kiskorpád és a vele szomszédos Nagybajom község külterülete, a második világháború egyik legnagyobb magyarországi ütközete ugyanis a Kaposvártól húsz kilométerre lévő Nagybajom környékén zajlott. A falu határában szovjet hősi emlékművet állítottak az ott elesettek tiszteletére, a kissé távolabbi Böhönyén pedig az elhunyt német katonák sírjaiból alakítottak ki egy kegyeleti parcellát. Ám nem kizárt, vannak még jeltelen sírban is világháborús áldozatok.

A kiskorpádi házaspár több mint hatvan éve találta meg kertjében a két, ott lelőtt katonát. Attól féltek, bajuk származhat a holttest bejelentéséből, azt fogják hinni ők végeztek a két harcossal, ezért senkinek sem szóltak, hogy elföldelték őket. A napokban viszont bejelentették azt, és megkezdődött az elhunytak csontmaradványainak kiásása.

Egy altiszt és közlegény volt az almafa alatti sírban, egyikük lábát valószínűleg akna vitte el. Csontmaradványaik mellett tábori evőeszközt, zsebkést és néhány kopejkát találtak a Somogy Temetkezési Kft. emberei. Dögcédula nem volt rajtuk, így nevük ismeretlen. Porladó csontjaik hétfőn a többi, jórészt névtelenül elhantolt honfitársuk mellé került Kaposvár keleti temetőjének szovjet kegyeleti parkjában.

A somogyi megyeszékhely legnagyobb temetőjében hétfőn diplomaták, keresztény és ortodox papok, orosz hagyományőrzők és civil szervezetek képviselői együtt emlékeztek a második világháború befejezésének hatvanhatodik évfordulójára, és helyezték el koszorúikat az áldozatok síremlékénél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.