XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta Schmitt Pált + Képek

XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta pénteken a Vatikánban Schmitt Pál köztársasági elnököt és feleségét. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786936" target="_blank">• Közép-Európának át kell adnia a demokratikus tapasztalatait + Képek</a></strong>

MNO
2011. 05. 27. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent Péter-bazilika szomszédságában található VI. Pál audienciaterem melletti kis fogadóteremben, zárt ajtók mögött tartott találkozó után az elnök beszédet mondott, és a katolikus egyházfőnek ajánlotta az esti Liszt-koncertet.




Fotók: Reuters


Az egyházfő elismerően szólt Liszt Ferencről

Magyarul köszöntötte a vatikáni Liszt-koncert résztvevőit XVI. Benedek pápa a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar péntek esti fellépése után, míg a magyar delegáció nevében Schmitt Pál államfő olaszul mondott köszöntőt. A zeneszerető egyházfő „valóban európai művésznek” nevezte Liszt Ferencet. Az eseményen képviseltette magát Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Szabó Istvan református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Borberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza katolikus lelkipásztor, cigánypasztorációs referens.


A Liszt-év és a magyar EU-elnökség alkalmából a XVI. Benedek pápa tiszteletére este hat órakor kezdődő koncert előtt a köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: „nekünk, magyaroknak nagyszerű érzés, hogy miközben az európai figyelem soros uniós elnökségünkből adódóan hatványozottan irányul ránk, az UNESCO Liszt-éve jóvoltából a politikai nyelvezet mellé egy másik is társul: a zenéé”. Schmitt Pál beszélt arról a sajátos megközelítésről, amellyel Liszt Ferenc viszonyult a valláshoz és a művészethez mint egyfajta vallásos érzelem megnyilatkozásához.

A hangversenyt követően XVI. Benedek pápa Schmitt Pál korábbi beszédére is válaszolva megköszönte a magyar előadók nyújtotta zenei élményt, és magyarul köszöntötte a delegáció tagjait és az előadókat. „Megköszönöm hozzám intézett szavait és azt, hogy rendkívüli szívélyességgel felajánlotta számunkra ezt a csodálatos hangversenyt, az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége és a valóban európai művész, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.”


A koncert előtt XVI. Benedek az audienciaterem melletti szobában fogadta Schmitt Pált és feleségét. A negyedórás találkozó angol nyelven zajlott. Az egyházfő és az államfő együtt lépett be a koncertnek is helyet adó terembe. A színpadon sorakozó zenekart és énekkart svájci gárdisták övezték. A zeneszerető pápa kiemelt figyelemmel kísérte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szereplését a VI. Pálról elnevezett audienciateremben. A hétezer fős terembe már kora délután óta igyekezett a közönség, végül majdnem teljesen megtelt.

A terem nézőterének közepén helyet foglaló XVI. Benedek és Schmitt Pál körül számos római magyar és a Lisztet és a magyar zenét szerető olasz ült, például a római La Sapienza tudományegyetem magyar tanszékének hallgatói, a római zeneakadémiák növendékei és a Rómában tanuló vagy szolgáló magyar és külföldi egyházi személyiségek. A közönség felállva, hatalmas tapssal jutalmazta a koncert előadóit. XVI. Benedek beszédében minden idők egyik legnagyobb zongoraművészének nevezte Lisztet.


Az egyházfő a magyar zeneszerző elhangzott műveiből kihangzó vallásos erőről szólt. Kitért arra, hogy a 13. zsoltár születése idején, Liszt Tivoliban és Rómában élt mély hitben. Liszt zenéjében „a világban lévő gonoszt érző ember és az emberiség kiáltása hallható, … de Isten nem hagy el minket, ... ezt tudja Liszt is. A zsoltárt Liszt először elimádkozta, és csak utána írta át zenére” – fogalmazott a pápa, aki utolsó mondatát is magyarul mondta el. „Ismételten kifejezem hálámat a köztársasági elnök úrnak, a karmester úrnak, a tenor szólistának, a Filharmonikus Zenekarnak és Énekkarnak, minden szervezőnek, hogy megajándékoztak bennünket ezzel a szép estével, melyben szívünk arra kapott meghívást, hogy Istenhez emelkedjék.”

A beszéd után XVI. Benedek mindenekelőtt Kocsis Zoltán karmestert, Antal Mátyás karnagyot, Horváth István tenort köszöntötte, majd a magyar delegáció magas rangú tagjait, Erdő Péter bíboros, prímást és Orbán Viktor miniszterelnököt.

A teremből távozva XVI. Benedek megállt a zenekar és énekkar tagjai mellett, és megtapsolta őket. A nézők között hallott vélemények szerint a magyar előadók tökéletesen áthidalták a hatalmas VI. Pál-terem akusztikai nehézségeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.