11 ezer diák ismerhetné meg a határokon túli szépségeket

A határon túli magyaroknak meghirdetett pályázatok iránti kiemelt érdeklődésről számolt be az MTI-nek a Bethlen Gábor Alap vezetője; Ulicsák Szilárd az alapkezelő bejegyezése óta eltelt egy hónapot úgy értékelte: megvalósult az átláthatóság, és jól működik a szervezet.

MNO
2011. 06. 07. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alap vezérigazgatója kiemelte: partnerként tekintenek a határon túli magyarokra, támogatáspolitika helyett elsősorban fejlesztéspolitikában gondolkodnak, és programorientált szemléletet szeretnének megvalósítani. Az elmúlt egy hónapban három nagy pályázati felhívást tettek közzé, mintegy 7-8 milliárd forint értékben. Felidézte, hogy az alapkezelő április 18-i bejegyzése után alig két héttel bejelentették a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot, amelyre az idén 500 millió forint áll rendelkezésre, és amelyből a tervek szerint 11 ezer diák tanulmányi kirándulását, szakközépiskolások együttműködését tudják majd támogatni.

Olyan helyekre is utazhatnak a diákok, amelyek kevéssé frekventáltak vagy ismertek, így például a szórványterületekre vagy Dél-Erdélybe. Azok a csoportok, amelyek ilyen tanulmányi kirándulásra pályáznak, pluszpontokat is kapnak az elbírálás során. Május 4-én hirdették meg az oktatási-nevelési támogatásokról szóló pályázatot, a csaknem ötmilliárd forintos keretből iskolakezdésre minden határon túli régióban kifizetik a támogatásokat. Ulicsák Szilárd elmondta, hogy partnerként az OTP Bankot vonták be, és a pénzintézettel úgy tárgyalnak, hogy az utalások ingyenesen történhessenek, se postaköltség, se készpénzfelvételi költség ne terhelje az érintetteket. Ezzel számításai szerint átlagosan 5-8 százalékos forrás takarítható meg.

Kiemelte: többlépcsős szűrő után a döntés a támogatásokról Budapesten történik majd. Kitért még a magyar kultúráért és oktatásért nyílt pályázat május 20-i kiírására; a határon túli magyar szervezetek 1,2 milliárd forintos keretre adhatnak be kérelmet a Bethlen Gábor Alaphoz. Az 1,2 milliárdos kereten belül 200 millió forint áll rendelkezésre kis összegű határon túli pályázatokra, azaz itt 600 ezer forint a legnagyobb kérhető összegű, ez a helyi pályázatokra elegendőnek bizonyult korábban is. A központi pályázatoknál 600 ezer és ötmillió forint között lehet kérelmet beadni.

Pályázni lehet nyári programokra, hosszabb, egy éven túl húzódó programsorozatokra. A legnagyobb súlypont az oktatás támogatása, emellett kiemelten kezelik a kulturális és egyházi programokat, valamint az ifjúsági szervezetek és programjait. A kiírás során figyelembe vették a Máért-szakbizottságok ajánlásait is – jelezte. A nyári, szeptember 30-ig záruló programokra június 10-ig lehet pályázni, a döntések július elején megtörténnek, innentől folyamatosak a szerződéskötések és utalások.

Ulicsák Szilárd elmondta: a pályázatokról a határon túli régiókban tanácsadó napokat tartanak, és kiemelt érdeklődést tapasztalnak. Dunaszerdahelyen a Csemadok székházában június 7-én kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők, Erdélyben, Kolozsvárott június 8-án, a felvidéki Rozsnyón pedig június 16-án lesznek nyílt napok. Az elmúlt időszakban az ellenzék részéről megfogalmazott felvetésekre reagálva jelezte: a Bethlen Gábor Alap vezetőinek fizetése, a bizottsági döntések egyaránt felkerülnek a www.bgazrt.hu honlapra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.