A 15 ezret is meghaladja az áldozatok száma

A Japánt sújtó márciusi 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár áldozatainak száma 15 462 – közölte vasárnap a japán rendőrség.

MNO
2011. 06. 19. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint 7650 eltűntet tartanak számon. A legtöbb áldozat a központi japán sziget, Honsú északkeleti részén, Mijagi, Ivate és Fukusima prefektúrában volt. A természeti katasztrófa által okozott károk a japán hatóságok számítása szerint több mint 308 milliárd dollárra rúgnak, a helyreállítási munkák költségét pedig 184 milliárd dollárra becsülik. A Fukusima-1 atomerőmű sérülése következtében mintegy 133 milliárd dollár kár keletkezett.

Újraindíthatják az erőműveket

Az áramkimaradások elkerülése érdekében Kan Naoto japán miniszterelnök újraindítaná a leállított atomerőműveket, amint az biztonságosnak bizonyul. Kan egy vasárnapi internetes tájékoztatón úgy fogalmazott: „Ha valamennyi atomerőművet bezárnánk, az hatalmas hatással lenne a gazdaságra. Amint a szakértők megerősítik, hogy biztonságos, ismét üzembe helyezzük azokat”. A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy szükségesnek találja a jelenlegi energiaellátási rendszer felülvizsgálatát, amelyben a regionális energiamonopóliumok irányítják az áramtermelést, a szállítást és az értékesítést egyaránt.

Kan megismételte korábbi bejelentését, amely szerint a kormánynak szándékában áll a megújuló energiaforrások támogatása. Ezzel összefüggésben kifejtette: „az atomenergiát képviselő adminisztratív szervek szándékosan nem helyeztek elég hangsúlyt az alternatív energiaforrásokra, mivel szerintük a szél- és napenergia túl költséges és az ellátás bizonytalan”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.