A bálványozott szakácson is múlik az elnökválasztás

A perui elnökválasztások második fordulójának végére ismét fej fej mellett halad a két állva maradt jelölt, ezért a győzelem az ország mesterszakács bálványán is múlik, hogy végül kire szavaz nyilvánosan. A portugál lapok egy része már tudni véli a vasárnapi előre hozott választások eredményét, pontosabban a 2005 óta egyedül kormányzó szocialisták vereségét jósolják.

2011. 06. 03. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

abc.es Spanyolország

A spanyol konzervatív napilap portáljának adott interjút Peru egyik legbefolyásosabb személyisége, akire még a politikusok is nagyon odafigyelnek. Még a második mandátuma végén leköszönő elnök, Alan García is bocsánatot kért tőle annak idején, amikor tiltakozása ellenére beengedte az országba a génmódosított élelmiszereket, és nem vette figyelembe a perui gazdák érdekeit. A 43 éves mesterszakács tekintélyét jól mutatja, hogy nevét már a következő, 2016-os elnökválasztások jelöltjei között emlegetik.

Vasárnap tartják az elnökválasztások második fordulóját, és a kampány a szó szoros értelmében kettészakította a perui lakosokat. Az egész ország várja a világ több országában már 40 éttermet fenntartó szakács, Gerardo Acurio döntését, hogy aztán követhessék példáját. A bálvány fővárosi, limai éttermének telefonja rendszeresen csörög; a polgárok segítséget kérnek tőle. De ő se tudja eldönteni, hogy most kire szavazzon: a japán–perui állampolgárságú volt elnök-diktátor, a most börtönbüntetését töltő Alberto Fujimori (1990–2000) elsőszülött lányára, a populista Keiko Sofíára vagy az öt éve még a venezuelai Hugo Chávezzel kapcsolatot tartó nacionalista volt alezredesre, Ollanta Humalára.

expresso.clix.pt, dn.pt, jn.pt, publico.clix.ptPortugália

A portugál sajtóban úgy érzik az elemzők, hogy eldőlt a vasárnapi előre hozott általános választások eredménye, mert a kampány utolsó hetében tovább nőtt a különbség az ügyvezető szocialista (PS) és a nevével ellentétben jobbközép szociáldemokrata párt (PSD) között. A PSD az Eurosondagem felmérései alapján pénteken már 35,9 ponttal vezetett a PS előtt (31,1). Az Expresso című hetilap új számának címlapja már azt is tudni véli, hogy Pedro Passos Coelho, a PSD elnöke a kampánybeli számos oldalvágás ellenére többségi koalíciót köt természetes szövetségesével, a kereszténydemokrata néppárttal (CDS/PP).

Az is valószínű, hogy a következő, tíz főre csökkentett létszámú kormányban három tárcát kap Paulo Portas pártja, és megegyezésre törekszik majd még a szocialistákkal is. Az elvileg független volt foglalkoztatási, majd pénzügyminiszter, António José de Castro Bagao Félix szerint a CDS/PP nem lehet a PSD „utánfutója”. Passos Coelho utolsó kampánygyűlésén harminc percet beszélt, de ellenfele, az ügyvezető szocialista kormányfő, José Sócrates mindössze fél percet, mert megzavarták a gyűlést: tojásokkal dobálták meg a résztvevőket.

A hetilap egyik elemzője, Miguel Gaspar szerint a PSD tudta jobban megmozgatni a bizonytalan szavazókat az utolsó héten, ezért nő a különbség a két nagy párt között. A baloldal két pártja nem tudta érdemben növelni szavazatainak arányát, de Francisco Louca, a Baloldali Blokk vezetője újabb „forradalmat” jósolt a vasárnapi választások alkalmával. Az elemzők azt is valószínűnek tartják, hogy a január végi elnökválasztásokhoz képest most jóval többen mennek el szavazni, vagyis nem 53 százalékos lesz a tartózkodók aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.