A bizottság keményen, de igazságosan tárgyalt a horvátokkal

<span id="ctl05_lbTitle">„Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását</span><span id="ctl05_lbLead">” – jelentette be José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó szerv elnöke pénteken.<br /><br /><a href="789990" target="_blank"><strong>• Sikerült: zöld jelzést kapott Horvátország az Európai Bizottságtól</strong></a></span>

MNO
2011. 06. 10. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Manuel Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak. Nyilatkozatában a bizottság elnöke úgy vélte, hogy mind az unió, mind Zágráb számára történelmi a pillanat.

Barroso és Stefan Füle bővítési biztos megerősítette, hogy a végrehajtó testület legfrissebb értékelése szerint az EU lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat az utolsóként nyitva maradt négy fejezetben is. A biztosok méltatták azt a munkát, amelyet Horvátország végzett a tárgyalások lezárása érdekében az utóbbi években, kiemelve a – már magyar EU-elnökség alatt zajlott – utolsó hónapokat.

Barroso azt is hangoztatta, hogy a tárgyalásokon az unió is tartotta magát az elején bejelentett feltételesség elvéhez, és biztosította azt, hogy minden szükséges feltétel teljesüljön a folyamat befejezéséhez. A bizottság „keményen, de igazságosan” tárgyalt – emelte ki az elnök. Hozzátette, hogy a horvát csatlakozás az unió bővítési politikájának a hitelességét is tanúsítja. A Balkán többi országának is jelzés az, hogy Horvátország lezárhatja a tárgyalásokat – fogalmazott. Kiemelte: a döntés azt is mutatja, hogy az unió bővítési folyamata működik, és a tagságra pályázó más országokban is érdemes elvégezni az európai integrációhoz szükséges reformokat.

Stefan Füle azt mondta, hogy a bizottság a tárgyalások lezárása után is folytatja a munkát, és folyamatosan ellenőrzi, hogy Horvátország mekkora sikerrel ültette át a gyakorlatba vállalásait. Külön említette az igazságügy, a korrupció felszámolása és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának témáját. A bővítési biztos kiemelte, hogy az uniós csatlakozási folyamat segítette a demokratikus átalakulást is Horvátországban, mind a társadalmi, mind a gazdasági változásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.