A dinamikus erdősítés sem segít sokat

Még ha az erdők el is nyelik a szén-dioxidot, az újraerdősítési terveknek csak igen korlátozott hatásuk lesz az általános felmelegedésre – állítja a Nature Geoscience című folyóiratban frissen megjelent tanulmány.

MNO
2011. 06. 20. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vivek Arora, a kanadai brit–kolumbiai Victoria Egyetem és Alvaro Montenegro, az új-skóciai St. Francis Xavier Egyetem munkatársa öt lehetséges forgatókönyvet modellezett a 2011–2060-as időszakra. Vizsgálták az üvegházhatást, a vizet és a levegőt arra az esetre, ha a földfelszín hőmérséklete az iparosodás (1850) előtti szinthez képest 3 Celsius-fokkal emelkedne 2100-ra. Arra a következtetésre jutottak, ha valamennyi mezőgazdasági területet erdősítenének, 2081–2100-ig mindössze 0,45 Celsius-fokkal csökkenne a felmelegedés. Ennek többek között az a magyarázata, hogy a fáknak több évtizedre van szükségük, hogy elég érettek legyenek az évszázadok óta a légkörben stagnáló szén-dioxid-mennyiség elnyelésére. A megművelt területek felének erdősítése révén a hőmérséklet csak 0,25 fokkal csökkenne.

Magától értetődően egyik forgatókönyv sem realista, mert a megművelt földekre szükség van a Föld lakóinak élelmezéséhez, akiknek a száma 2050-re várhatóan eléri a 9 milliárdot – mutattak rá. A másik három forgatókönyv szerint a Rák- és Baktérítő térségeiben való újraerdősítés háromszor jobban csökkentené a hőmérsékletet, mint a magasabb szélességi fokokon és a mérsékelt égövi térségekben való telepítésük. Az erdők sötétebbek, mint a művelt területek, és több hőt nyelnek el. A hóval borított térségekre vagy világos színű termények helyére történő telepítésük csökkentené a felszín fényvisszaverő képességét, az úgynevezett albedóhatást.

„Az erdősítés önmagában nem probléma, kedvező megoldás, de következtetéseink szerint nem fogja megakadályozni a hőmérséklet növekedését, ha a jelenlegi szinten folyik tovább az üvegházhatású gázok kibocsátása” – mondta Alvaro Montenegro. „Az újraerdősítés nem helyettesítheti az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését” – hangsúlyozza a tanulmány. Az erdők kivágása – főként a trópusi erdőké – a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10-20 százalékáért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.