A Facebook offline is jó?

Ellentétben azzal a népszerű vélekedéssel, hogy a Facebook közösségi portál használata megfosztja az embereket a barátkozásra való képességüktől, egy felmérés azt mutatta, a Facebook tagjai a világhálón kívül is jól tudnak kapcsolatot teremteni.

MNO
2011. 06. 17. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pew Research Center csütörtökön ismertetett kutatása szerint a Facebook-felhasználók jobban bíznak másokban, több közeli barátjuk van és politikai elkötelezettségük is erősebb. „Sokat beszéltek arról, a közösségi portál miként hat az emberek társadalmi életére, és az elgondolások középpontjában foglalt helyet az az eshetőség, hogy az ilyen oldalak ártanak a tagok kapcsolatainak és elidegenítik őket a való világtól” – fogalmazott Keith Hampton, a tanulmány vezető szerzője. „De mi épp az ellenkezőjét látjuk, vagyis azt, hogy akik kedvelik a Facebookot, azoknak igazából több közeli kapcsolatuk van, és valószínűbb, hogy részei civil és politikai tevékenységeknek” – jegyezte meg.

A szakemberek tavaly ősszel végzett felmérések eredményeit elemezve jutottak erre az eredményre. A 2255 megkérdezett felnőttet a közösségi háló olyan elemeinek használatáról faggatták, mint a Facebook, a Twitter, a MySpace vagy éppen a Linkedln. A kutatás egyfelől megállapította, a 2008-as 26 százalékról 47 százalékra nőtt a közösségi portálok felhasználóinak aránya. Azok a Facebook-felhasználók, akik naponta többször is bejelentkeznek az oldalra, más internetezőkhöz képest 43 százalékkal, az internetet kerülő emberekhez képest pedig háromszor inkább érzik azt, hogy bízhatnak másokban.

A politika iránti elkötelezettséget és érdeklődést mutatja, hogy a Facebook gyakori használói a tavalyi félidős választásokon különösen aktívak voltak. Esetükben két és félszer valószínűbb volt, hogy részt vesznek egy-egy politikai eseményen, annak valószínűsége pedig, hogy elmennek szavazni, 43 százalékkal volt magasabb.

„A közösségi háló egyre fontosabb lett az embereknek, ahogy megtalálták a módját annak, hogy építsék be életritmusukba a bejelentkezéseket, bejegyzéseket” – fogalmazott a tanulmány egy másik szerzője. „Most már arra használják a portálokat, hogy érintkezzenek legszorosabb barátaikkal, csakúgy mint távolabbi ismerőseikkel” – mondta Lee Rainie.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.