A könyvpiac szereplői nem ugrálnak örömükben

A hazai könyvpiac a 2008-as, 67 milliárd forintos csúcsidőszak óta folyamatosan csökken, tavaly már csak 61,6 milliárd forint volt a forgalom, ami egy év alatt 4,1 százalékos visszaesést jelent; a szakma nem optimista, stagnálást, s az azzal járó kiszámíthatóságot leghamarabb két év múlva várják – írta a Világgazdaság pénteken.

MNO
2011. 06. 10. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint 2010-ben fejenként 6200 forintot fordított Magyarország lakossága különböző kiadványokra. A piac legnagyobb részét, 27 százalékot a közoktatási tan- és nyelvkönyvek adják, amelyek forgalma 16,6 milliárd forint volt. Az ismeretterjesztő könyvek pozíciója – a forgalom értékének 0,7 százalékos csökkenése ellenére – a könyveladáson belül 24 százalékos összpiaci részarányával változatlan maradt. Zentai Péter László, az MKKE igazgatója a lapnak elmondta, hogy az idei számok elmaradnak a tavaly azonos időszakitól, nem adnak okot bizakodásra, ezért a szakma nem bízik a fellendülésben.

Bővülést az elektronikus könyveknél lehet várni, bár a magyar fogyasztóknál jelenleg legfeljebb 5-10 ezer e-könyv-olvasó készülék lehet. A következő egy-két évben azonban ebben a piaci szegmensben óriási fejlődésre számítanak a szakemberek, mind az elérhető tartalom, mind a készülékek piacán – írta a Világgazdaság.

(Világgazdaság/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.