A mentőcsomag aláássa a demokráciát

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszú esszében foglalkozik azzal, hogy az eurómentő-csomag miként változtatja protektorátussá Athént. A Lübecker Nachrichten beszámol arról, hogy új vizsgálatokkal próbálják tisztázni az NSZK történetének egyik legvitatottabb, máig felderítetlen gyilkosságát.

2011. 06. 14. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Rainer Hank A szolidaritás drámája című cikkében elemzi Görögország megmentésének tragikus következményeit.

Gyakorlatilag felfüggesztették a görög politika autonómiáját. Athén választási lehetősége kimerül abban, hogy azt eldöntheti, előbb a pireuszi kikötőt adják el, vagy a thesszalonikit. Választhat, hogy előbb a közalkalmazottak fizetését csökkenti és utána az állami alkalmazottak nyugdíját 20 százalékkal, vagy fordítva. Persze a legjobb lenne, ha mindkettőt egyszerre megtennék.

„A Bundestag feltételeket szab Görögországnak” – írták szombaton az újságok, éppen úgy, mintha egy német „protektorátusról” lenne szó. A támogatást nyújtók szemszögéből az európai mentőegylet által nyújtott kedvezményes kamatozású milliárdos hitelek egyfajta kenőpénzeknek tűnnek. Ez az az ár, amit az EU azért fizet, hogy a görög államkötvényeket vásárló francia és német bankokat megkíméljék a súlyos vesztségektől. A támogatást kapók szemszögéből a görögök úgy viselkednek, mint a zsarolók, akik egyre kedvezőbb kamatozású hiteleket követelnek, hogy a hitelező államokat és bankjaikat ne buktassák le.

Hans Magnus Enzensberger író „szörnyről” beszél Brüsszel kapcsán. Polgáraik gondnokaiként mindenkire lecsapnak erkölcsi bunkójukkal, Európa-ellenesnek és sovinisztának neveznek mindenkit, aki óv a döntéseik hatalmas költségei miatt. A politikai elit euromantikusait segítik a baloldali értelmiségiek (Jürgen Habermastól Joschka Fischerig), akik fennhangon óvnak a gonosz nacionalizmus erősödésétől, s nem veszik észre, hogy szolidaritási pátoszukkal a pénztőke, tehát a magánbankok ügynökeivé válnak. A politikusokat és az értelmiségieket valójában a hatalomgyarapodás és a véleménymonopólium érdekli, mely a polgárok szabadságát terheli – írja.

Lübecker Nachrichten (ln-online.de)

A schleswig-holsteini napilapban Julia Paulat Lübecki nyomozók DNS-tesztet terveznek a Barschel-ügyben című cikkében tudósít a máig megoldatlan eset újabb fejleményéről. Szűk 24 évvel Uwe Barschel máig tisztázatlan halála után a lübecki államügyészség új vizsgálatokat kíván elvégeztetni. A volt CDU-miniszterelnök ruháit vizsgálnák meg, melyeket a genfi Beau Rivage hotelben a fürdőkádban találtak. Ellenőrznék a rajtuk található DNS-nyomokat – nyilatkozta Günter Möller főállamügyész.

Werner Kalinka (CDU) tartományi gyűlési képviselő, miként Heinrich Wille, a nyomozás korábbi vezetője már hét hónappal ezelőtt a vizsgálatok ismételt felvételére kérte Emil Schmalfuß tartományi belügyminisztert. Kalinka szerint ki kell használni az új kriminalisztikai lehetőségeket. A lübecki államügyészség a Barschel-aktát eredmény nélkül 1998-ban lezárta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.