A nukleáris hulladék exportja ellen emeltek szót

Meg kell tiltani az Európai Parlament szerint a nukleáris hulladék Európai Unión kívüli országba tartó exportját, kivéve, ha az újrahasznosítás céljából történik, és utána visszakerül az unióba.

MNO
2011. 06. 23. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalás támogatja azt a javaslatot, hogy minden uniós tagállam dolgozzon ki olyan szabályokat és programokat, amelyek biztosítanák, hogy a kiégett fűtőelemeket és a radioaktív hulladékot biztonságosan dolgozzák fel és helyezzék el.

A vitában a magyar képviselők közül Herczog Edit (MSZP) úgy fogalmazott: a fukusimai nukleáris baleset megrendítette ugyan az atomenergiába vetett korábbi bizalmat, az azzal kapcsolatos optimizmust, a nukleáris hulladékok kezelésének a kérdése azonban nem szenvedheti ennek kárát. Úgy vélte, hogy a most szóban forgó irányelv „pontot tehet a végleges atomhulladék-tárolók kérdésére az elkövetkező tíz évben”.

Gyürk András, a Fidesz EP-delegációvezetője úgy fogalmazott, jó irányba mutat az a kezdeményezés, hogy a tagállamok kötelező érvényű hulladékkezelési programokat hozzanak létre. Fontos alapelvnek nevezte, hogy a nukleáris hulladékok kezelésére már azok keletkezése során elkülönítsék a szükséges pénzügyi forrást.

Kovács Béla (Jobbik) arról beszélt, hogy „mialatt az Európai Unió azon munkálkodik, hogyan lehetne az úgynevezett kiégett fűtőelemeket tárolni, illetve eltemetni, addig az Egyesült Államokban és Oroszországban úgy tekintenek ezekre, mint gazdaságos energiahordozókra”. „Itt az újabb lehetőség, hogy a világ kutatás-fejlesztési és gazdasági élvonalától leszakadjunk, hacsak nem látunk azonnal hozzá az új technológia bevezetéséhez és alkalmazásához” – fogalmazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.