A nyakkendő mint kihívás

A nyakkendő mint kihívás – horvát hozzájárulás a globális kultúrához címmel a zágrábi Academia Cravatica szervezésében nemzetközi képzőművészeti kiállítás nyílik csütörtökön a Budapest Galériában.

MNO
2011. 06. 26. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás anyagát több mint százötven műalkotás képezi, horvát alkotók mellett lengyel, osztrák, német, bolgár, egyiptomi, dél-afrikai, bosznia-hercegovinai és magyar művészek munkái. A tárlatot először Horvátországban mutatták be, horvát alkotók műveivel, majd minden országban, ahová eljutott a kiállítás helyi művészek munkáival bővítették a kiállítást.

Az eddig összegyűlt anyag több mint felét festmények teszik ki, de vannak köztük szobrok, installációk, video- és filmalkotások is. A tárlatot nyolcadikként most befogadó Magyarország művészei közül legtöbben festménnyel indultak a szervezők által meghirdetett pályázaton. A művészek a nyakkendőből kiindulva tréfás, humoros módon közelítettek a témához: Matzon Ákos Kapcsolódó fehér-fekete körök címmel festett geometrikus képet, míg Szotyory László három, egyre rövidülő nyakkendőjén szitanyomatok – lányfej, fiú-lány együtt, majd üres csónak – látszanak – mondta el az MTI-nek Sulyok Miklós művészettörténész, a galéria kurátora.

A horvát nagykövetség tájékoztatása szerint az Academia Cravatica a kiválasztott magyar művészek alkotásait is hozzácsatolja a vándortárlat nemzetközi anyagához, amelyből végül a tervek szerint a jövendő zágrábi nyakkendőmúzeumban lesz állandó kiállítás. A horvátok ugyanis úgy tartják: országuk a nyakkendő őshazája. A nyakravaló viselésének gyökerei a 17. század első feléig, a harmincéves háborúig nyúlnak vissza. A francia király szolgálatába állt horvát könnyűlovasság tagjait a nyakukban hordott, jellegzetesen megkötött kendőről lehetett felismerni. A nyakravaló népszerűsége pedig azóta is töretlen. A nyugati civilizációban szinte elmaradhatatlan kellékévé vált a férfiak alkalmi viseletének. A felmérések szerint manapság naponta 600-700 millió ember visel nyakkendőt.

Az Academia Cravatica nonprofit szervezet, amelyet 1997-ben alapítottak azzal a céllal, hogy megőrizze a nyakkendőt mint horvát örökséget. A budapesti kiállítást Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes nyitja meg, köszöntőt mond Ivan Bandic budapesti horvát nagykövet, szakmai ismertetőt tart Nikola Albaneze, a kiállítás horvát kurátora. A tárlat augusztus 21-ig tart nyitva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.