„A nyugdíjrendszer átalakítása egész Magyarországot érinti”

Egyik területen – a nyugdíjrendszer átalakítása terén – véget értek a tárgyalások a rendvédelmi dolgozókkal, viszont az új rendvédelmis életpályamodellről csak most kezdődik a konzultáció a szakszervezetekkel – nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. A politikus nyilatkozatából valószínűsíthető, hogy a kormányzat ragaszkodik a mostani elképzeléseihez, az életpályamodell kapcsán viszont nyitott a tárgyalásokra. A szóvivő az interjúban arról is beszélt: 2012. január elsejétől a teljes nyugdíjrendszer átalakul, ez pedig nemcsak a rendvédelmiseket és a rokkantsági nyugdíjasokat, hanem „egész Magyarországot” érinti.

MNO
2011. 06. 08. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóri András adatvédelmi biztos szerdán azt közölte az MTI-vel: nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről. Mint írta, „a miniszterelnök szóvivője tegnap azt állította, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival, és ennek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban”. „Ezzel szemben a KEK KH vezetője a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott Jóri András adatvédelmi biztossal. A hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján, a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt a biztosnak nem mutatták meg” – áll a közleményben.


Világossá vált, hogy vannak kérdések, amelyekben a szakszervezetek véleményét a belügyminiszter beépítette a kormány álláspontjába, és vannak olyanok, amelyekben nincs egyetértés – így nyilatkozott Szijjártó Orbán Viktor miniszterelnök és a rendvédelmis szakszervezetek keddi megbeszéléséről a Közbeszéd stúdiójában. A szóvivő megismételte a kedden már többször elhangzott szavakat: a rendvédelmi dolgozók és a kormány a nézetkülönbségeik ellenére is egyazon oldalon állnak; a választóvonal ugyanis nem köztük, hanem a „rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik”. A szakszervezeti vezetők pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem ismétlődnek meg az esetleges demonstrációkon a korábbi tüntetések jelenetei, amelyek a miniszterelnöki szóvivő szerint egyértelműen törvénysértést valósítottak meg.

Az elmúlt nyolc évet kellene közösen kijavítani

A miniszterelnök azt is világosan elmondta a szakszervezeteknek, hogy ha nem került volna sor a már megtett és még tervezett nyugdíjjal kapcsolatos intézkedésekre, akkor a nyugdíjrendszert nem lehetett volna visszarángatni a csőd széléről – fejtette ki álláspontját Szijjártó. „Azért is egy oldalon állunk a rendvédelmisekkel, mert együttműködésre van szükség velük ahhoz, hogy az elmúlt nyolc év hibáit kijavítsuk. Az elmúlt nyolc év rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek oda, hogy a nyugdíjrendszer a csőd szélére került. Az, hogy a nyugdíjakat sikerült biztonságba helyezni, egy közös siker. Az is közös célunk, hogy egy idő után a rendvédelmi dolgozók a jelenleginél sokkal méltóbb, jobb körülmények között – mind anyagilag, mind társadalmi megbecsültség tekintetében – tehessék dolgukat.”

A tárgyalások egyik fele véget ért

A cél lehet közös, de az eszközök a jelek szerint nem, a rendvédelmi dolgozók nem fogadják el a korengedményes nyugdíj rendszerének ilyen formában való eltörlését. Biztos, hogy a kormány nem változtat az álláspontján? – kérdezte a Közbeszéd. Nekünk tízmillió magyarországi polgár érdekeit kell szem előtt tartanunk, és nekik az az érdekük, hogy a nyugdíjrendszer stabil és biztonságos legyen; ennek érdekében pedig lépéseket kell tennünk, ehhez minél több ember munkájára van szükségünk – reagált a szóvivő, hozzátéve: ezért kínálták fel a lehetőséget önkéntes alapon a munkába való visszatérésre az 57 év alatti rendvédelmi dolgozóknak. Innentől kezdve az is világos – tette hozzá kérdésre reagálva Szijjártó –, hogy a nyugdíjkasszából csak a nyugdíjakat fizeti az állam annak, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Mindezekkel – és a teljes új nyugdíjrendszerrel – párhuzamosan szeretné életbe léptetni a kormányzat az új életpályamodellt, amelyről szeptember 15-ig tárgyal majd a belügyminiszter a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel – emelte ki Szijjártó. „Tehát a tárgyalások egy része, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos rész véget ért, de az új életpályamodellel kapcsolatos tárgyalások most kezdődnek, illetve folytatódnak” – tette hozzá a szóvivő.

Nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizetnek ezután

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszerben tett mostani változtatás csak az első lépés a rendszer átalakításában. A rendvédelmiseken és a rokkantsági nyugdíjasokon kívül egyéb társadalmi csoportokhoz is hozzányúlnak annak érdekében, hogy adott esetben ne kelljen vagy ne a mai mértékben kelljen a központi költségvetésből kiegészíteni a nyugdíjkasszát, hanem abból finanszírozzák, ami nyugdíjjárulékként befolyik? – kérdezte a Közbeszéd. A nyugdíjrendszer átalakítása komplex kérdés, és ha azt mondjuk, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetünk, a nyugdíj pedig csak a nyugdíjkasszából folyósítható, akkor az egész rendszer átalakításra kerül – válaszolt Szijjártó, hozzátéve: még egy-két hónapot várni kell az új nyugdíjrendszer részleteire, legelőször is június 30-át, a szociális konzultáció kiértékelését kell megvárni.

Az új szisztémának jövő év januárjában kell hatályban lépnie. Addig részint meg kell ismerni a szociális konzultáció eredményeit, nyáron el kell végezni a szükséges jogalkotási előkészítő munkákat, ősszel pedig tárgyalhatja a parlament az új rendszer részleteit, törvényeit – hangzott az interjúban. Az ismételt kérdésre, hogy ezek szerint valóban nemcsak a rendvédelmisek és rokkantsági nyugdíjasok lesznek-e érintettek az átalakításban, hanem más csoportok is, a szóvivő úgy reagált: a nyugdíjrendszer átalakítása nyilván egész Magyarországot érinti.

„A negyedik az, amit Jóri András tölt be”

A szociális konzultációs kérdőíveket Jóri András adatvédelmi biztos részéről ért bírálatot – miszerint a kérdőívek nem felelnek meg az adatvédelmi törvényeknek, hiszen a vonalkódokkal azonosítható a kitöltők személye – Szijjártó megdöbbentőnek nevezte. „Ugyanakkor értem, miért írta ezt a levelet. Nem tudok másra gondolni, mint hogy nagyon komoly személyes bizonytalanság áll a háttérben. Jóri úr egész egyszerűen bizonytalan személyes karrierjét illetően” – tette hozzá a szóvivő. Emlékeztetett: az új alaptörvény világossá teszi, hogy a négy ombudsmanból egy marad, és a jelenlegi jogőrök éppen a napokban ismerhették meg a rendszert átalakítani hivatott törvény tervezetét; ebben három hivatalnak és pozíciónak nevesítve van a fennmaradása, „a negyedik az, amit Jóri András tölt be”.

„Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy esetleg összefüggés van a személyes jövőjét illető bizonytalansága és a mostani állásfoglalása között. Természetesen ha írásban megkapjuk levelét, tanulmányozni fogják kollégáink és harminc napon belül válaszolni fogunk rá” – hangzott az interjúban. A miniszterelnöki szóvivő ezzel kapcsolatban még felidézte: amikor a kormány döntött a szociális konzultációról, akkor a lebonyolításért felelős állami szerv vezetője megkereste Jóri Andrást, konzultált vele, ismertette a kérdőívek elkészítésének módját. Két esetben pedig az ombudsman kollégái tájékozódtak a lebonyolító kormányzati intézményben, megnézték a kérdőívek készültét, tájékoztatást kaptak a feldolgozásuk várható módjáról. „Egyetlen személyes konzultáción semmilyen kifogást nem emeltek, ráadásul, amikor a lebonyolító megkérte az ombudsman hivatalától a nyilvántartásba vételt a személyes adatok kezelésére, akkor a hivatal megadta ezt” – szögezte le a miniszterelnöki szóvivő a Közbeszéd stúdiójában.

(DunaTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.