A profit „ára”: ember helyett gépek

Inkább a csökkenő árú gépekbe, mint az egyre dráguló munkaerőbe ruháznak az amerikai cégek, ami erősen gátolja a munkanélküliség csökkenését – írta pénteki számában a The New York Times.

MNO
2011. 06. 10. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az amerikai gazdaság teljesítménye már elérte a két évvel ezelőtt kezdődött recesszió előtti szintet, az országban 7 millióval kevesebb a munkahely, mint amennyi a visszaesés előtt volt. A növekedés újbóli beindulása óta a vállalatok berendezésekre és szoftverre 26 százalékkal költenek többet, alkalmazottakra pedig csak 2 százalékkal – derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium felméréséből. Ilyen kontrasztot utoljára az 1982-es válságból való kilábalás idején regisztráltak.

A tendenciát erősítik a tőkeberuházást ösztönző kedvezmények, valamint az a tény, hogy miközben a berendezések és szoftverek árszintje 2,4 százalékkal csökkent, a munkaerővel kapcsolatos költségek 6,7 százalékkal növekedtek – állította az amerikai munkaügyi minisztérium. Ez elsősorban az alkalmazotti egészségbiztosítás drágulásának, nem pedig a bérszint növekedésének köszönhető. A vállalati nyereségek ugyanakkor rekordokat döntögetnek, és a cégek egyre nagyobb tartalékokat halmoznak fel – írta a napilap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.