A súlyos vereség után jöhet a következő pofon + Képek

A májusi súlyos helyhatósági választási kudarc után ismét a szavazók elé kell állni az olaszországi jobbközép koalíciónak. Most többek között Berlusconi későbbi sorsát is eldöntő népszavazási kérdésben szavazhatnak az olaszok. A referendumon nem is igazán a várható válaszok a kérdésesek, hanem hogy elegen elmennek-e szavazni ahhoz, hogy érvényes legyen a voksolás.

Kovács András
2011. 06. 12. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Silvio Berlusconi pártja épphogy csak túl van a májusban elszenvedett helyhatósági kudarcon, amely a miniszterelnök pártelnöki posztjába került, most újra a választók elé kell állnia. A referendumon többek között a vízellátás privatizációjáról és arról is dönthetnek az olasz állampolgárok, hogy egy vezető tisztségviselő jogszerűen maradhat-e távol egy bírósági tárgyalástól, ha az elfoglaltságára hivatkozik. Ez a kérdés egyértelműen arra vonatkozik, hogy Berlusconi 18 hónapja nem jelenik meg az egyik bíróság előtt, így ennek elutasítása esetén a miniszterelnöknek már felelnie kell.


Berlusconi, akinek továbbra is rendkívül alacsony a népszerűsége, a népszavazás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy kormányának nincsen félnivalója az eredményektől. Meglátjuk, mit fognak mondani az emberek, és aszerint fogjuk majd a politikánkat kialakítani – tette hozzá a 74 éves miniszterelnök, aki úgy tűnik, 2013-ig mindenképpen hatalmon marad.

Megbukott a szabotálás

Az ellenzéki pártok, akik a májusi helyhatósági választáson elhódították Milánót és Nápolyt, eközben arra törekednek, hogy a kormány véletlenül se tudja elszabotálni a népszavazást. Az egyik ilyen kísérlet az volt, hogy a kabinet megpróbálta eltávolítani a kérdések közül a nukleáris energia használatáról szólót, de a semmítőszék elfogadta a baloldali pártok érvelését, így ez a kérdés is zöld utat kapott. A jobbközép azzal érvelt, hogy a kormány már áprilisban döntött az atomerőmű-építési moratóriumról, így ennek a kérdésnek most nincsen sok értelme.


Olaszországban már 1987-ben rendeztek népszavazást hasonló témakörben. Akkor az olaszok az atomenergia-termelés teljes leállításáról döntöttek. Tavaly februárban azonban Berlusconi – ellátásbiztonsági okokra hivatkozva – új atomerőművek építését tűzte ki célul. A terv szerint 2013-ban kezdődne a reaktorok építése, ezek közül az elsők már az évtized végén áramot termelnének.

A kormány szerint Olaszország nem engedheti meg magának, hogy továbbra is az olaj- és gázimporttól függjön, ráadásul Európában ez az ország költ a legtöbbet energiára. A kormánykoalíció tagjai azzal vádolták a bíróságot, hogy döntésével a kormány elpusztítására törekszik. Kritikusok véleménye szerint ezt a kérdést azért akarták kihagyni a népszavazási kérdések közül, hogy így csökkentsék a részvételt, amely révén a bírósági távolmaradásról szóló kérdés is érvénytelen lehet.

Legutóbb 1995-ben volt érvényes népszavazás

Az ellenzéki pártok emellett természetesen a vízszolgáltatás privatizációját is ellenzik, mivel szerintük az eladás drágulást fog hozni, és az ellátás minősége sem fog javulni. Az „igen” és a „nem” szavazatok csatája helyett a választás közeledtével a legnagyobb kérdés a részvétel körül forog. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a 47 millió olasz választójogosult állampolgár 50 százalék plusz egy tagjának el kell mennie szavazni. A kormánypárt természetesen arra buzdítja a polgárokat, hogy maradjanak otthon, míg Giorgio Napolitano elnök a részvétel mellett kampányol.


Fotók: Reuters


Olaszországban legutóbb 1995-ben tartottak olyan népszavazást, amely érvényes és eredményes volt. Azóta hat népszavazásra került sor, de ezek közül egy sem lett érvényes az alacsony részvétel miatt, kérdés, a mostani felfokozott hangulatban mennyire lesznek aktívak a taljánok.

(monstersandcritics.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.