A szakértő visszautasítja hitelessége megkérdőjelezését

Tanúmeghallgatással folytatódott a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Bíróságon; a férfi, aki az 1942-es újvidéki razzia idején tíz és fél éves volt, nagyanyja meggyilkolásának körülményeiről beszélt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789508" target="_blank"><strong>• Határozat mondta ki: Képíró részt vett a lakosság kínzásában</strong></a>

MNO
2011. 06. 16. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanú – egy magyar állampolgárságú, Magyarországon élő történész – az unokája annak az idős nőnek, akit elmondása szerint csendőrök vagy határvadász katonák otthonában, a betegágyában végeztek ki. A férfi a bíróságon azt mondta: 1942. január 23-án, az újvidéki razzia harmadik napján két csendőr vagy katona jelent meg a házukban, ahol a családjával lakott. A két igazoltató erőszakoskodni kezdett, durván kiabáltak, beteg nagybátyját kirángatták az ágyból, puskatussal többször fejbe verték. Ezután a nagymama kivételével teherautóra ültették őket, és a Duna-parti kivégzőhelyre szállították a családot.

Mint mondta, azért nem szöktek meg, mert ekkor még nem tudták, hogy kivégzések zajlanak, azt gondolták, igazoltatni viszik őket. Egy kis idő elteltével a leventeotthonba vitték őket, ahol az igazolóbizottság működött; elnézést kérték tőlük, és hazamehettek. Lakásukban a férfi édesanyja fedezte fel, hogy a nagymamát az ágyában kivégezték. A holttestet azonban nem találták ott, csak a véres maradványokat. A tanú a bíróság Újvidék utcáira és egyéb körülményekre vonatkozó kérdéseire is válaszolt.

Ezután Zinner Tibort, az egyik történész szakértőt hallgatta meg újból a bíróság. Erre többek között azért volt szükség, mert a HVG hetilapban megjelent Feldmájer Péternek, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének egy írása, amelyben mind a bíróságot, mind a szakértőt elmarasztalja. A cikk szerint a bíróság nem megfelelő szakértőt rendelt ki. Feldmájer Péter emellett arról is ír, hogy birtokában van a teljes – az ügyészségnek csak részlegesen rendelkezésére álló –, 1944-ben született, Képírót és társait elítélő vezérkari bírósági ítélet másolata. Többek között ennek az iratnak a felhasználhatóságát tartották aggályosnak a szakértők töredékessége és esetleges hiteltelensége miatt. Ezt a dokumentumot mostanra már a bíróság is beszerezte.

Zinner Tibor, aki szerint megkérdőjelezték szavahihetőségét, hitelességét, „a nagy nyilvánosság előtt” utasította vissza Feldmájer Péter kijelentéseit. Elmondta: ők azokat az iratokat vizsgálták, amelyeket az ügyészség a rendelkezésükre bocsátott. Ebben nem volt benne az eredeti vagy a teljes 1944-es ítélet másolata. Az újonnan felmerülő dokumentumot azonban hitelesnek fogadja el, ebben már szerepelnek a szükséges aláírások és a hiteles pecsét is.

Képíró Sándort azzal vádolják, hogy az 1942. január 21. és 23. között Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégezésében. A tárgyalás a jövő hétfőn folytatódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.