A „szégyen falára” emlékeznek Berlinben

Óriásfotókból nyílt kiállítással emlékeznek Berlin több pontján a „szégyen falára”, az ötven éve épült berlini falra, amely a hidegháború idején kettéválasztotta a várost.

MNO
2011. 06. 15. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Wowereit polgármester Treptow kerületben leplezte le kedden az első felvételeket, a képek azt a traumát idézik fel, amelyet a város nyugati felét körülzáró fal építése okozott 1961. augusztus 13-tól. Akkor húztak szögesdrótot a két városrész elválasztására, ezt hamarosan betonfal váltotta fel.

Az óriásfotók a nagyváros tizenegy pontján láthatók. A fekete-fehér kockák szélessége és magassága egyaránt többméteres. A felvételek közül sok a kettészakított Berlin mindennapi életét örökíti meg.

A német fővárost a II. világháború után négy szektorra – amerikaira, franciára, britre és szovjetre – osztották, a megosztottság 1961. augusztus 13. után a keletnémet hatóságok döntése után vált véglegessé. A betonfalat őrállásokkal és néhol egy második fallal erősítették meg, szökésre szinte nem maradt esély.

Történészek szerint legkevesebb 136 ember halt meg a falnál az alatt a 28 év alatt, míg állt. A hírhedt berlini fal végül 1989. november 9-én omlott le. „1961. augusztus 13. a szégyen és a szomorúság napja” – mondta a fotókiállítás megnyitóján Klaus Wowereit.

Berlin számos eseménnyel emlékezik meg a fal építésének fél évszázados évfordulójáról, a történeti múzeumban nemrég Angela Merkel kancellár nyitott meg kiállítást a város kettéosztottságának koráról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.