A Szemtanúk: nagyszabású kiállítás nyílik Londonban

A Szemtanúk – Magyar fotográfia a 20. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi címmel nyílik nagyszabású kiállítás június 30-án Londonban, a Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). A soros magyar EU-elnökség kiemelt eseményeként megrendezett tárlatot hat kisebb kiállítás kíséri.

MNO
2011. 06. 11. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Londoni Magyar Kulturális Központ hat különböző londoni galériában szervezett a nagy kiállítást felvezető, illetve kísérő kisebb fotográfiai tárlatot – mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, a magyar intézet sajtótitkára. A kulturális központ kiállítótermében látható a hónap közepéig Nathali Kadas fiatal, magyar születésű londoni fotóművész első önálló tárlata. Kadas, aki antropológiából, filmtudományból és jogból szerzett diplomát Cambridge-ben és Londonban, fotográfiát pedig a London College of Fashion-ben és a francia École Nationale Supérieure de la Photographie-ban tanult, fényképei mellett hang- és videoinstallációkkal mutatkozik be.

A HOTshoe galéria Modern látásmód: Magyar fotográfia régen és most című tárlatán a pécsi Szász János (1925–2005) és Kerekes Gábor munkái láthatók. A jogászból lett fotós, Szász János munkáit – aki a Pécsi Tervezővállalat felkérésére a régió kortárs és népi építészetét örökítette meg a 60-as, 70-es években – az intézet tavaly mutatta be először a londoni közönségnek nagy sikerrel. Kerekes Gábor képein a tudomány és művészet kapcsolódik össze: megkomponált felvételein a mikroszkóp alatt felnagyított haj, szempilla, vér ad különös látványt.

Bátorfi Andrea Táguló/Két világ határán címmel állít ki július 8-ig a Hoopers galériában. Sokszoros expozíciójú fényképekből készíti szigorú formai rend alapján összeillesztett szimmetrikus kompozícióit, amelyeken a budapesti Duna-part különféle természeti jelenségei és elemei – csupasz faágak, a vízfelszínen tükröződő fény villódzása – kerülnek egy képkockán egymásra. A Londoni Magyar Kulturális Központban Flanek Péter Little White Man Reports című kiállítása lesz látható június 21. és július 29. között. Flanek Péter tervezőgrafikus, aki nemzetközi reklámügynökségeknek dolgozott, a Kis Fehér Ember riportjait a Földről camera obscurával készítette.

A Michael Hoppen Gallery a Királyi Művészeti Akadémián látható nagy kiállítással egy időben ritka magyar vintage fotográfiákat mutat be a divatfotóktól a dokumentumfotókon át a portréfotókig. Martin Munkácsi, Robert Capa és Brassai ritka vintage fotóin kívül a kevéssé ismert, Magyarországon maradt Kerny István és Kinszki Imre színvonalas munkái is láthatók augusztus 20-ig. A londoni Európa Ház Star Galériájában húsz európai uniós ország londoni kulturális képviselete rendez közös fotókiállítást az önkéntesség európai évének jegyében. A július 19. és szeptember 9. között látható tárlaton Magyarországot Dezső Tamás fotóriporter képei képviselik.

Dezső Tamás szerepel a HOTshoe magazin júniusi–júliusi számában is, amelyben külön részt szentelnek a magyar fotográfiának. A magyar fotósról kiemelik, hogy képeit többek között publikálta a Time magazin, a The New York Times, a National Geographic, volt kiállítása az Egyesült Államokban, Santa Fében és Bangladesben is. Bemutatja a magazin Kurucz Árpád többszörös sajtófotódíjas riportert és Czigány Ákost, aki tavaly Lucien Hervé-díjat kapott Franciaországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.