A szívsebészet úttörőjére emlékeztek

A szívsebészet úttörőjére, az első hazai műtétet végző orvosra, Eisert Árpádra emlékeztek Nyíregyházán pénteken egykori munkahelyén, a Jósa András Oktatókórházban.

MNO
2011. 06. 10. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eisert Árpád száz évvel ezelőtt, 1911. február 23-án született a ma Szlovákiában található Rozsnyón, orvosi diplomáját a prágai Károly Egyetemen szerezte. Az egykori Csehszlovákiából a második világháborút követő magyarüldözések idején menekült Nyíregyházára, és lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház sebésze.

A tehetséges orvos 1948-ban már szívburok-eltávolítást végzett a nyírségi gyógyintézetben, majd 1950-ben elsőként operált aortaszűkület miatt beteget az akkori, meglehetősen szegényesen felszerelt műtőben. Hosszú bonctermi gyakorlatokat követően 1951. január 26-án, ugyancsak elsőként az országban, a szív üregén belüli betegség miatt kialakult mitrális billentyűszűkületet hárított el. Ez páratlan sebészi teljesítménynek számít az akkori technikai viszonyok és az érzéstelenítés kezdetlegességének ismeretében.

A nagy hírű orvos – háromévi pécsi kitérő után, ahol a klinikán adjunktusként praktizált – 1974. szeptember 13-án bekövetkezett haláláig a nyíregyházi kórházban dolgozott, a sebészeti osztályt vezette. A nyírségi nagyváros gyógyintézetében a későbbiekben már nem végeztek szívműtéteket, az operációkra a jobban felszerelt debreceni egyetemi klinikán került sor, ahová viszont gyakran hívták Eisert Árpádot a beavatkozást ellátó orvosi csoport tagjának. Sok beteget megmentő munkájáért a sebész Debrecenben megkapta a címzetes egyetemi tanári titulust.

A szívsebészet úttörőjének munkásságát tudományos ülésen elevenítették fel pénteken a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, ahol emléktábla tiszteleg az orvos egykori sikeres gyógyító tevékenysége előtt. A nyírségi intézményben ma már Európa egyik legkorszerűbb, szív- és érrendszeri betegségeket kezelő kórházi centruma működik, amelyet három éve az unió támogatásával, kétmilliárd forintos költségből hoztak létre. A diagnosztikai és gyógyítóközpontban egy helyen található a szív- és érbetegségek kivizsgálásához szükséges úgynevezett rizikóambulancia, a kezeléseknél használt modern műszerpark, beleértve az életmentő beavatkozást lehetővé tevő szívkatéteres laboratóriumot is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.