Aggódnak a népszavazás miatt

A szlovén nyugdíjreform – a korhatár jelentős emelése – mellett érvelt pénteken Szlovéniában az Európai Tanács elnöke, és Berlinben a német kormány szóvivője. A szlovénok fele várhatóan a tervezet ellen szavaz a vasárnapi népszavazáson.

MNO
2011. 06. 03. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez elkerülhetetlen lépés, még ha eleinte fájdalmas is – mondta Herman Van Rompuy, miután tárgyalt Borut Pahor szlovén kormányfővel. Nem lehet fenntartani a rendszert a népesség öregedése miatt – fűzte hozzá az európai uniós vezető. Szlovéniában vasárnap népszavazást rendeznek a nyugdíjkorhatár 65 évre emeléséről. A jelenlegi szabályok szerint a nők 57, a férfiak 58 évesen mehetnek nyugdíjba az egykori jugoszláv tagköztársaságban.

A legfrissebb felmérések szerint a szavazásra jogosultak 50 százaléka ellenzi a balközép kormány által benyújtott, a parlamentben tavaly decemberben elfogadott nyugdíjreformot, és mindössze 28 százalékuk támogatja. Ha a népszavazáson elutasítják a korhatáremelést, a kormány adóemelésre, a kiadások lefaragására kényszerül, és előbb-utóbb ismét napirendre kerül a nyugdíjreform – érvelt a változtatások mellett az Európai Tanács elnöke.

A szlovéniai nyugdíjkorhatár emelése „bölcs lépés lenne a társadalombiztosítás tartós finanszírozásának a fenntartása érdekében” – mondta Berlinben a német kormány szóvivője. Steffen Seibert ugyanakkor sietett leszögezni, hogy Németország „természetesen nem avatkozik bele, hogy más országok milyen politikát folytatnak”. A német aggodalmak mögött az áll, hogy a nyugdíjreform elutasítása esetén a piaci reakciók miatt Szlovéniának esetleg gondot okozhat, hogy változatlan feltételek mellett vegyen fel hitelt, ez pedig érintheti a többi euroövezeti tagállamot is. Szlovénia 2007-ben vezette be az európai közös pénzt.

A szlovén központi bank elnöke azt fejtegette a múlt héten, hogy ha nem sikerül végrehajtani a nyugdíjreformot, és az állam további hitelek felvételére kényszerül, akkor Szlovénia hasonló helyzetbe kerülhet, mint az adósságválsággal küszködő euroövezeti országok, Görögország, Írország vagy Portugália. Az Európai Tanács elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, Szlovéniát a referendum esetleges kudarca ellenére sem lehet összehasonlítani az említett három országgal. Noha az államháztartási hiány magas – idén az előrejelzés szerint 5,8 százalék körül alakul –, az államadósság, amely az elmúlt két évben meredeken emelkedett, még így sem éri el a GDP 36 százalékát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.