Apró szokások, jelentős többletsúly

Apró étrendi szokások – például egy kis adag chips vagy egy pohár cukros üdítő elfogyasztása naponta – hosszú évek alatt jelentős többletsúlyhoz vezethetnek – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

MNO
2011. 06. 23. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éven át tartott az a három követéses felmérés, amelybe 120 ezer embert vontak be, és amelyek áttekintését végezték el a Harvard egyetem közegészségügyi karának kutatói. A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett eredmények arra utalnak, hogy „a jó egészségért kevesebbet kell enni és többet mozogni” elképzelés a dolog túlzott egyszerűsítése. A szakemberek ugyanakkor kiemelték, hogy a „többletként” elfogyasztott étel megválasztása alapvetően meghatározta a hízás mértékét.

A húszéves követés alatt a résztvevők átlagosan évente 0,4 kilogrammot szedtek fel. A vizsgálatokba bevont ápolónőket és egészségügyi szakdolgozókat négyévente kérdezték ki életmódjukról, és testsúlyuk változását is nyomon követték. Egy-egy ilyen periódus alatt átlagosan mintegy másfél kilogrammot híztak az emberek, ez a követés teljes időtartama alatt 7,6 kilogrammot tett ki.

A Harvard szakemberei arra kerestek választ, hogy milyen étrendi tévedések vezettek a legnagyobb súly felszedéséhez. A „bűnlista” élén a sült krumpli és a chips állt, ezeket követte a cukros üdítőital és a hús. Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben pár falat többletételről vagy egy pohár többletitalról van szó egy-egy étkezésnél, illetve azon kívül. A legkevesebbet azok híztak, akik szokásos napi nassolásukat joghurttal, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, illetve teljes értékű gabonából készült harapnivalóval „követték el”.

„Apró étrendi és életmódbeli módosítások együttesen nagy változást okozhatnak – jó és rossz irányban is” – hangsúlyozta Dariush Mozaffarian kutatásvezető.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.