Az olaj után jön a földgáz aranykora?

A 21. század geopolitikájának nevezte az energetikát a Belgrád Fórum által rendezett minapi konferencián Dragutin Matanovics szerb kormányzati tanácsadó, aki a neoliberális kapitalizmus bukása és az egyre érzékelhetőbb élelmiszerválság mellett az olajéra végét nevezte meg korunk legnagyobb kihívásaiként. Ez utóbbi véleményt osztja Szergej Pravoszudov, a moszkvai Nemzeti Energetikai Intézet vezérigazgatója is, aki szerint egyre jobbak az orosz gáz perspektívái az európai piacokon.

Stier Gábor (Belgrád)
2011. 06. 13. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa és Oroszország egymásra utaltsága éppen energetikai téren fogható meg a leginkább, ecsetelte Dusan Bajatovics, a Srbijagaz vezetője, míg a két magyar előadó, Vargha Tamás, a külügyi bizottság fideszes tagja és Andzsanzs-Balogh Kornél, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) munkatársa az Európai Unió szempontjából vizsgálva a kérdést, a közös uniós energiapolitika, az átláthatóság és a bizalom fontosságát hangsúlyozta.

Tavaly a válság ellenére az európai gázfogyasztás 7, míg az import 13,2 százalékkal nőtt. Szergej Pravoszudov okfejtésében ez annyit jelent, hogy a földgáz, mint az ökológiai szempontból leginkább tiszta energiaforrás, határozottan erősíti pozícióit a piacokon, ami komoly perspektívákat nyit meg a legnagyobb tartalékokkal rendelkező Oroszország előtt. Ezt a logikát látszik erősíteni a BP elemzőinek előrejelzése is, miszerint a következő 20 évben a gáz iránt növekedik meg a leginkább az igény, s fokozatosan kiszorítva az olajat, az első számú energiaforrássá válik. A szakértők általában úgy számolnak, hogy 2035-ben a világ a 2008-as válság előtti mennyiségnél 44 százalékkal több földgázt használ majd fel.

Nagymértékben nő a fogyasztás a Közel-Keleten és főleg Kínában. Pravoszudov ebből arra a következtetésre jut, hogy ennek következtében a közel-keleti térségből kevesebb cseppfolyósított gáz jut exportra. Az orosz szakértő úgy véli, a palagáz „forradalma” sem veszélyezteti a Gazprom pozícióit, hiszen ez alapvetően az Egyesült Államok kitermelését érinti, Európa ugyanis a környezetvédelmi kockázatok miatt ódzkodik tőle. Az amerikai technológia nem működhet Kínában sem, mivel ott hiányzik hozzá a kellő mennyiségű víz. Így az energiaszükségleteinek 70 százalékát jelenleg szénerőművekkel biztosító Peking mindenképpen komoly importra szorul. Erőműveinek nagy részét az ökológiai katasztrófahelyzet miatt a szénről kénytelen lesz gázüzemelésűre átállítani, s a Petrochina várakozásai szerint már 2020-ra megháromszorozódik az ország földgázigénye.

Pravoszudov középtávon nem lát esélyt a bioenergia elterjedésére sem, mivel, miközben a Föld lakossága növekszik, az élelmiszerkészletek csökkennek, s aligha lenne ésszerű a motorokban elégetni a tartalékokat. Úgy véli, jó ideig nem lehetnek versenytársai a gáznak az alternatív energiaforrások sem, mivel az egyre nagyobb nyugdíjterhekkel küszködő európai országok büdzséjében mind kevesebb pénz jut majd a szél- vagy napenergia támogatására.

Az elemző szerint a fukusimai katasztrófa, a német atomerőművek bezárása is a gáz, ezzel Oroszország pozícióit erősíti. A növekvő igényeket Európa Pravoszudov okfejtése alapján elsősorban orosz importból elégítheti ki, hiszen saját kitermelése csökken, a közel-keleti export lehetőségei a belső fogyasztás bővülése miatt behatároltak, a problémás Nabucco vezeték pedig megépülése esetén sem mentheti meg az öreg kontinenst. Az energetikai szakértő szerint nem marad más lehetőség, minthogy az Európai Unió partneri kapcsolatokat alakítson ki Oroszországgal, s az ellátás biztonságának erősítése érdekében közös vállalatokat létesítsen a Gazprommal. Európa energiabiztonsága ugyanis csak összehangolt lépésekkel erősíthető. Erre megemlíti a BASF, az E.ON, az ENI vagy a Shell együttműködését a Gazprommal, valamint a szintén nemzetközi kooperációban épülő, illetve tervezett Északi és a Déli Áramlatot. Hiszen, mint fogalmaz, Moszkva Európánál nem kevésbé érdekelt abban, hogy az orosz gáz fennakadások nélkül eljusson a fogyasztókhoz.

Az Európai Unió szempontjából vizsgálta a kérdést Andzsanzs-Balogh Kornél, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának munkatársa. Mint előadása után az MNO-nak elmondta, az orosz várakozások mind a világ, mind az európai fogyasztás tekintetében realisták, összhangban állnak a Nemzetközi Energia Ügynökség által múlt héten publikált Földgáz Aranykorának forgatókönyvével (World Energy Outlook 2011 – Are We Entering a Golden Age of Gas?). A kínálati oldalon az európai palagáz és egyéb nem hagyományos készletek gazdaságos kitermelhetőségének kérdése, valamint a szabályozói környezet alakulása valóban eldöntetlen kérdés.

Lengyelországban például igen nagy a várakozás a jelentős palagázkészletek kitermelésével kapcsolatban, azonban a gazdaságosan kinyerhető mennyiségekről csak a következő években fogunk érdemleges információval rendelkezni, addig pedig nem érdemes túlzott várakozásokat táplálni.

Magyarország makói, nem konvencionális készleteinek példáján is láthatjuk, hogy nem minden mező esetében állnak rendelkezésre azok a technológiák, amellyel az ott fellelhető készletek gazdaságosan kitermelhetők lennének. A tengeri földgázszállítás kapcsán a legtöbb nyugati földgázpiaci kutatóintézet – ahogy az orosz fél rámutatott – az Európába érkező cseppfolyósföldgáz-kínálat beszűkülésével számol 2015-re. Ezt követően a termelők számára kihívást jelent majd a növekvő kereslet ütemében bővíteni a kapacitásokat.

Önmagában az orosz eredetű földgázmolekula európai felhasználása nem jelent gondot, ha az versengő, likvid piacokon történik, amelyen az árakat a mindenkori földgáz kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg. Az ezt támogató infrastruktúra-hálózatot és szabályozói környezetet az Európai Unió meg kívánja valósítani az elkövetkezendő években, mivel a jelenlegi orosz kőolajár indexált árazási gyakorlat számos kelet-európai ország számára versenyhátrányt okoz. Az infrastrukturális és szabályozói hiányosságok miatt az orosz beszállító a valós piaci versenyhelyzetnél hátrányosabb árakat képes diktálni a fogyasztóknak. Ezért az orosz szállítások európai részesedésének növelése csak versenyzőbb piaci feltételek megteremtése mellett lenne célszerű, amelyben a Nabucco földgázvezetéknek kulcsszerepe van térségünkben. A szakértő elfogadhatónak tartja az orosz vállalatok megjelenési törekvését az európai földgázpiac kis- és nagykereskedelmi szegmensében, amely önmagában a piaci versenyt erősíti ezekben a többszereplős szegmensekben, és csekély biztonságpolitikai jelentőséggel bírnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.