Az oroszok továbbra sem engednek

Az orosz tiszti főorvost még nem nyugtatták meg az európai zöldségek fogyasztásának biztonságos voltára vonatkozó uniós válaszok, ezért a csütörtökön elrendelt orosz átfogó behozatali tilalom továbbra is érvényben marad.

MNO
2011. 06. 06. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sem Németország, sem az Európai Unió hatóságai nem mutatnak készséget a helyzet tisztázására. Ez nem az ő hibájuk, hanem az ő bajuk, mert azt mutatja, hogy a felmerült kérdésekre egyelőre nincs válasz” – mondta hétfőn kora reggel Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos, aki egyben az orosz fogyasztóvédelmi főhatóság vezetője. Hozzátette, hogy a szolgálat kapott ugyan levelet az EU-tól, de az a feltett kérdésekre nem szolgált válasszal, viszont azt a „semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott állítást tartalmazza, hogy megteszik a megfelelő lépéseket”.

Onyiscsenko – mint mondta – válaszában újra felsorolta azokat a feltételeket, amelyek mellett az európai zöldség visszatérhet az orosz piacra. Ezek a következők: a kórokozó és a járvány okainak azonosítása, annak tisztázása, milyen módon terjed a fertőzés, például milyen élelmiszerek, esetleg víz útján, a járvány eredetének pontos felderítése, és végül annak objektív megerősítése, hogy a helyzet ellenőrzés alá került, és nem nő tovább a fertőzések száma. Az orosz tiszti főorvos hozzátette: vasárnapi tájékoztatás szerint a járvány már 13 országot, vagyis az EU mintegy felét érinti, 22 ember meghalt, a megbetegedések száma már 2300 körül jár, és az érintett országok, valamint a fertőzöttek száma tovább nő. Elmondta azonban, hogy Dánia jó példát mutat, amennyiben a hivatalos hatóságok részletes jelentést küldtek az orosz hatóságoknak az országukban fennálló helyzetről.

„Ez pozitív példa megoldás keresésére, és már hétfőn kapcsolatba lépünk a dániai kollégákkal, hogy választ kapjunk kiegészítő kérdéseinkre és előre léphessünk” – mondta Onyiscsenko, nem jelölte azonban meg, hogy az „előrelépés” jelentheti-e például, hogy a feltételek teljesítése esetén az orosz fél egyetlen ország számára feloldja a tilalmat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.