Bizalmat szavazott Magyarországnak a Fitch Ratings

Stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását az eddigi negatívról hétfőn a Fitch Ratings, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést. A Fitch Ratings illetékes igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az idei magyar intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi folyamatokat.

MNO
2011. 06. 06. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén erősödött, hétfőn napközben pedig gyengült a forint, majd a magyar szuverén besorolás kilátásának javítására ismét erősödésnek indult. Az euró árfolyama 265,07 forint volt hétfőn délután fél ötkor a péntek délutáni 264,64 forint után. A hét végén és hétfőre virradóra az euró árfolyama 263,75 forint környékén mozgott, hétfőn reggel azonban a forint gyengülni kezdett, napközben 266,20 forintos euróárfolyamra is volt példa.


A kilátásjavítás azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a közepes befektetői magyar adósosztályzatok visszaminősítését. A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafonnal együtt.

A hitelminősítő a kilátásjavításhoz fűzött hétfői londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetéspolitikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenteni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet.

A „BBB mínusz” a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle; ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.

A kormány intézkedései ellensúlyozzák a tavalyi kedvezőtlen folyamatokat

A magyar kormány által idén bejelentett konszolidációs intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi kedvezőtlen folyamatokat – mondta hétfőn Londonban az MTI-nek a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a hitelminősítő a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását. A Fitch tavaly december 23-án a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, „BBB mínusz” szintre rontotta az addigi „BBB”-ről. A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, „BBB plusz”-ról „BBB”-re romlott, és az új osztályzatokra a cég negatív kilátást hagyott érvényben.

A leminősítést a Fitch akkor azzal indokolta, hogy középtávon érdemben romlott Magyarország alapszintű költségvetési pozíciója, és a Fidesz-kormány által kidolgozott költségvetési tervek „rossz irányúak” a további államháztartási konszolidáció szempontjából.

„Most már sokkal világosabb” az összkép

A hétfői kilátásjavítás után Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója Londonban az MTI-nek azt mondta: a fő különbség az akkori és a mostani helyzet között az, hogy az azóta ismertetett lépések nyomán az átfogó költségvetési összkép „most már sokkal világosabb”. A kormány számos olyan költségvetés-politikai intézkedést jelentett be, amelyek alátámasztják az államháztartási célokat – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.