Csiszolnák még az energiastratégiát

Egyetértenek a kormány által elkészített energiastratégia-tervezet fő irányaival és szándékaival a szakmai szereplők, ugyanakkor számos ponton javítanák. <br />

Magyar Nemzet
2011. 06. 28. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biomassza-erőművek Egyesülése múlt heti közleménye szerint a szervezet szakemberei vitatják a stratégia azon állítását, amely megkérdőjelezi a faanyag erőművi felhasználásának fenntarthatóságát. A munkaanyag véleményezésekor arra emlékeztettek, hogy Magyarországon évtizedek óta fenntartható erdőgazdálkodás folyik. Hangsúlyozták, ennek rendelkezéseit betartva szállítanak az erdészeti társaságok kizárólag ilyen gazdálkodásból származó, másra nem hasznosítható faanyagot az erőműveknek. Az egyesület véleménye szerint e szilárd biomassza-potenciál kiaknázása nélkül Magyarország az EU-nak tett zöldvállalásai töredékét tudta volna csak mostanra teljesíteni. Egyben hiányként értékelték, hogy a dokumentum nem tekinti meghatározó elemnek a hazai szénvagyont. Ezenkívül a szervezet úgy véli, hiba az egész országra vonatkozóan kitűzni azt a célt, hogy csak a 20 megawatt alatti kis erőművek nyerjenek támogatást.

– A kis erőművekkel kapcsolatban az az általános vélemény, hogy a helyben termelt energiával megspórolható a szállítási veszteség költsége. Emellett rugalmasak, valamint jobban kihasználható portfóliót képeznek. De nem szabad átesni a ló túloldalára – szögezte le az energiastratégiához benyújtott véleményében a számos erőművet üzemeltő Dalkia Energia Zrt. A cég szakemberei hozzátették, a szétaprózottság már csökkentheti a hatékonyságot, nemcsak a termelési képességek, hanem a gazdálkodás terén is. A kis erőművek esetében az energia előállításának önköltsége magas, elsősorban a hatósági díjak vagy a karbantartási, illetve a munkaerőköltségek miatt vagy éppen a kis méret és a beszállítókkal szembeni alacsonyabb érdekérvényesítő képesség következtében.

Más szempontokat tart fontosnak az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviseleti Egyesülése (Ipenerg) benyújtott véleményében. E dokumentum szerint kiemelten szükséges, hogy a hazai vállalkozások ne jussanak drágább energiához, mint külföldi társaik, mert csak így javítható a versenyképességük. Ehhez egyfelől nemzetközi szintű infrastrukturális fejlesztésekre, másfelől a piaci verseny ösztönzésére van szükség. Az Ipenerg a földgázbiztonsági készleteket az ország valós ellátási kockázataihoz mérten határozná meg, mivel ennek költségei megjelennek a gázfogyasztók számláiban. Szerintük a tartalékképzés mértéke jelenleg el van túlozva, és csökkenthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.