Ennek sokan nem fognak örülni

A jövő héten is eshetnek a mutatók Amerikában és Nyugat-Európában, New Yorkban 2001 óta a leghosszabb gyengülő szakaszba érhet az egyik vezető index. Az amerikai gazdaság egészét reprezentáló S&P 500-as index sorban a hetedik héten gyengülhet, amire tíz éve nem volt példa.

MNO
2011. 06. 12. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem várok sok jót a jövő heti gazdasági adatoktól” – mondta Tim Ghirskey, a Solaris Asset Management vezető elemzője a Reutersnek. Sokan vannak hasonló véleményen, hiszen az utóbbi időszak adatai – mint például a munkanélküliség emelkedéséről szóló statisztikai jelentés – a konjunktúra gyengülését mutatják, és egy újabb recesszió valószínűségének növekedését jelzik. Június harmadik hetében adatok egész sora érkezik az amerikai gazdaság állapotáról. Kedden jelenik meg például a kiskereskedelmi forgalom májusi alakulásáról szóló kimutatás. Elemzők csökkenésre számítanak, elsősorban az autóértékesítés területén. Szerdán az infláció májusi alakulását bemutató jelentés lehet a legfontosabb. Elemzők a fogyasztói árak folytatódó emelkedésére számítanak. Csütörtökön és pénteken úgynevezett korai indikátorok – a várható folyamatokat előre jelző mutatók – jelennek meg.

Pénteken háromszorosan is boszorkányszombat lesz a New York-i tőzsdén. A kifejezés (angolul triple witching, németül Hexensabbat) arra utal, hogy lejárnak határidős, egyedi részvényekre és indexekre vonatkozó opciók. Ilyen napokon minden ok nélkül – például részvény esetén az adott céggel kapcsolatos új hírek hiányában is – heves kilengések lehetnek, nagy volatilitás mutatkozhat az árfolyamokban, ami a szokottnál is kiszámíthatatlanabbá teszi a kereskedést. Június második hetében valamennyi vezető mutató gyengült New Yorkban. Az S&P 1270,98 ponton végzett, a hét egészét tekintve 2,2 százalékot esett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2643,73 ponton zárt, egy hét alatt 3,3 százalékot veszített értékéből.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,6 százalékkal gyengült a héten. Pénteken 11 951,91 ponton zárt, március közepe óta először járt a lélektani határnak számító 12 000-es szint alatt. Nyugat-Európában az egymást követő hatodik héten estek a tőzsdeindexek. A térség teljesítményét összefoglalóan mutató FTSEurofirst 300-as index pénteken 1090,44 pontra esett, így 1,9 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A gyengülés a jövő héten is folytatódhat elemzők szerint, akik rámutatnak: vállalati adatok alig jelennek meg a héten, a befektetők így az eddiginél is nagyobb figyelemmel követhetik majd a görög válság fejleményeit, ami várhatóan egyáltalán nem javítja a hangulatukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.